Overleg:The Spirit of '43

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 16 jaar geleden door Herodotus

Ik vraag me af tot hoever dit PD is. Ten eerste is deze met Donald Duck waar nog sterke auteursrechten op staan. En ten tweede is hij volgens mij zo moeilijk verkrijgbaar omdat hij verbannen is (banned zoals op het YOUTUBE filmpje staat) in tegenstelling met WB worden filmpjes van Disney met een racistische/propoganda ondertoon eerder verboden van verder publicatie (bijv. Der Feuhrer's Face en Songs Of The South). Dus schat ik de kans dat hij echt publiek domein is klein in. Het word allemaal verklaard maar ik zou het nog is nachecken (als Disney zich er niet van heeft gedistantieert, Kan het nog altijd zijn dat hij of een andere Disney medewerker na hem er juist rechten op heeft weten te zetten.)

Hallo anoniem,
Het probleem met de auteursrechten wordt in het artikel aangegeven. Ja, je haalt je een hoop problemen op je hals als je dit filmpje bv wilt verkopen, omdat het karakter Donald Duck nog altijd onder auteursrechten staat. Dat is bv de reden dat er bij wikimedia commons is besloten dat er geen stills uit het filmpje mogen worden gebruikt. Overweging bij dit soort kwesties is, helaas maar waar, dat de Disney corporatie uitermate gevoelig is voor iedere vermeende auteursrechtschending, en er op reageert met een leger advocaten.
Desalniettemin blijft het filmpje zelf publiek domein, omdat het bekostigd door, en in opdracht van de Amerikaanse overheid is. In de praktijk houdt dat in dat ze je niet kunnen pakken op uitzending van het filmpje zelf, "hooguit" voor gebruik van het karakter Donald Duck. Daarmee is het gerechtvaardigd dit filmpje zo aan te merken, hoewel je er minder mee kan dan met de andere PD-films.
Verbannen is hij overigens niet, anders werd hij niet op DVD heruitgebracht (idem voor Der Fuerer's Face). Dat "verbannen" is gewoon een fabeltje, en dat geldt ook voor veel ander Disney-materiaal. Disney verbant niets, maar ze willen de controle houden op de distributie van de filmpjes.

Groet, Herodotus 21 dec 2007 23:24 (CET)Reageren