Overleg:Tiger II

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

hoi, ik heb verder opgezocht over de Tiger II en ik heb gevonden dat de koepel van dit prachtstuk vooraan tussen de 150 en 250 mm pantser heeft, de onderkant vanvoor aan de tank heeft maar 70 mm en de bovenkant aan de voorkant heeft 120 mm pantser, verder is er op de zijkant 120 mm pantser en vanachter 80 mm pantser, topsnelheid tussen de 20 en 40 km/uur en verder heeft hij een kanon dat meer als 250 mm kan penetreren. Paulofan 25 maart 2013 9:45 (CEST) WAUW!!

Prachtige foto's! En ik voorspelde al dat er parkeerproblemen zouden zijn ;^).

MWAK

Ja, klopt. De foto van de achterzijde heb ik geretoucheerd en de auto die ervoor stond overplakt met een stukje haag.:-) Donderwolk 15 apr 2004 13:27 (CEST)

Bedankt voor je aanpassingen, André. Na wat experimenten ivm centreren is dit precies wat ik wou. Donderwolk 15 apr 2004 13:33 (CEST)

Dat van Porsche was te ingewikkeld en viel af. Tijdens het ontwikkelen van de Königstiger werd besloten dat het 88mm kanon zou worden gebruikt. Hiervoor moest de koepel worden aangepast.

Dit begrijp ik niet. Is het niet zo dat de eerste 50 exemplaren de koepel van Porsche hadden, met datzelfde 88 mm kanon?

Fnorp 21 jan 2005 13:38 (CET)

volgens de informatie die ik heb niet. Porsche's ontwerp werd nooit in productie genomen, wel dat van Henschel. Zie ook Tiger-website. Groeten Donderwolk 21 jan 2005 15:12 (CET)

Op die pagina staat een foto met de zgn. Porsche-toren van Krupp, plus inderdaad de vermelding dat er 50 Tiger II's mee werden uitgerust.

Groeten,

Fnorp 21 jan 2005 15:42 (CET)

sorry, heb ik totaal over heen gekeken. Pas jij het aan of doe ik het? Donderwolk 21 jan 2005 16:42 (CET)

Doe jij maar als je wilt, want het fijne weet ik er ook niet van. Dat van die toren wel, maar niet welk kanon daarin zat. Misschien toch een ander type?

Fnorp 21 jan 2005 16:44 (CET)

Hoi Donderwolk en Fnorp!
Zover ik heb kunnen nagaan, ligt de situatie wat ingewikkeld. In de Henschel-toren werd een andere versie gebruikt van hetzelfde wapen: de KampfwagenKanone 43, de beruchte 88mm Lang 71. Maar ik krijg de indruk dat beide zaken geen echt verband met elkaar hadden: dat de nieuwe kanonversie puur geïntroduceerd werd omdat zij met goedkoper staal te produceren was en dat de verschillende torenvorm alleen bevolen werd omdat de oude het gevaar in zich droeg dat inslaande granaten in het dak van de romp gedeflecteerd zouden worden.
De Duitsers gebruikten echter al drie verschillende versies van de 88mm L/71 voor de Hornisse, Ferdinand en Jagdpanther die als tankjagers meer ruimte hadden het kanon te bedienen. Ik kan me ook voorstellen dat de eerste vijftig exemplaren van de Tiger II nog een kanon droegen dat identiek was aan één van deze versies en de verdere exemplaren een kanon dat speciaal was aangepast aan het werken in de krappe ruimte van een tankkoepel - maar ik weet het simpelweg (nog?) niet.

--MWAK 23 jan 2005 18:07 (CET)

Ik zal eens in de boeken duiken en een en ander nog eens proberen na te pluizen. Ben niet echt (meer) thuis in de tankmaterie.

Fnorp 25 jan 2005 14:59 (CET)

Onduidelijkheden[bewerken]

Wat wordt er bedoeld met:

  • "en slaagden er met een 'gelukstreffer' in de kanonloop doormidden te schieten." Ik denk dat ik begrijp wat er bedoeld wordt maar het is in ieder geval slecht Nederlands.
  • "Het feit dat de mondrem van de Panther en de Tiger II identiek was"

Wat is een mondrem????

Het verhaal van de Tiger met torennummer 213 in La Gleize hoort in ieder geval niet in dit artikel. Wat is het nut van een verhaal over de restauratie van een Tiger II in een artikel als deze?

Er wordt niets verteld over de algemene prestaties van de Tiger II in de Tweede Wereldoorlog. Dat is zeker iets dat in dit artikel thuishoort.

George4 21 nov 2006 16:41 (CET)

Dat zijn goede punten. Laat me eens proberen ze te beantwoorden:
  1. "Gelukstreffer" kan beter veranderd worden in "toevalstreffer".
  2. "Mondrem" moet "mondingsrem" zijn.
  3. Het verhaal over de Tiger II in La Gleize is op zich encyclopedisch en lijkt me zeker zijn natuurlijke plaats te hebben in een lemma dat tenslotte over de, jawel, Tiger II gaat ;o). De ne:-tak van Wikipedia heeft natuurlijk bij uitstek als taak de speciale relaties van een onderwerp met de Lage Landen in de verf te zetten. Tiger II's zijn zeer zeldzaam en als er dan een exemplaar in België staat, verdient dat alle aandacht.
  4. De algemene prestaties van de Tiger II worden juist al vrij aardig behandeld; maar uitbreiding is natuurlijk altijd mogelijk. De bijzondere verrichtingen blijven wat onderbelicht; maar die waren er dan ook nauwelijks.

--MWAK 22 nov 2006 14:03 (CET)

  • Mijn bezwaren zijn helemaal weggenomen. Uitstekend geschreven artikel.

George4 23 nov 2006 09:24 (CET)