Overleg:Tiso camillus

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 9 jaar geleden door Wikiklaas in het onderwerp Endeem?

Endeem?[brontekst bewerken]

Omdat de gebruiker die deze onformatie (geen spelfout) regelmatig onder verschillende IP's toevoegt niet via een OP te benaderen is, maar even hier dan. Een endeem is een taxon dat in een bepaald gebied is ontstaan en uitsluitend daar voorkomt. Het gebeurt maar hoogst zelden dat landsgrenzen samenvallen met een faunistisch gebied, dus dat een soort een endeem is in Azerbeidzjan, is een tamelijk zinloze stelling.

In dit geval werd de bewering gebaseerd op de World Spider Catalog. Daarin staat bij voorkomen inderdaad uitsluitend: Azerbaijan. Gezien bovenstaande is het daarmee nog geen endeem. Als extra ondersteuning voor de claim, voegde deze gebruiker daarna nog een tweede bron toe: Spiders of Europe, met een link naar de website (en verkeerd geciteerd, alsof Tanasevitch de auteur van de website is). Wie daar de verspreidingsgegevens bekijkt, ziet onmiddellijk dat die zijn ontleend aan de World Spider Catalog. Het is dus geen ondersteuning maar een herhaling van de eerste bron. Verder wordt daar de claim over het endemisch voorkomen op geen enkele andere manier bevestigd. Voor het hele grijze gebied op de kaart wordt opgegeven dat er geen data over zijn. We weten het dus niet. Als in de World Spider Catalog slechts één land wordt opgegeven bij de verspreiding, dan is dat zonder uitzondering het land waar het type-exemplaar vandaan komt. Over endemisch voorkomen zegt dat niets, wél over onze gebrekkige kennis erover.

Niet meer accepteren dus, die ongefundeerde bewering over endemisch voorkomen. WIKIKLAAS overleg 6 feb 2015 18:03 (CET)Reageren