Overleg:Transportlaag

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 18 jaar geleden door Bernard François

Op school zag ik dat UDP geen implementatie is van een laag uit de TCP/IP protocolstack, maar een interface tussen de internetlaag en de applicatielaag (zo de transportlaag voorbij stekend). Op die manier kan men direct IP gebruiken zonder TCP. De transportlaag staat normaal gezien in voor de foutloosheid van het datatransport, en doordat UDP deze laag negeert garandeert het ook geen foutloosheid. Alle protocollen die men tot de transportlaag rekent zouden foutloosheid garanderen...

Ik ben echter geen netwerkspecialist, dus als iemand hier uitsluitel over kan geven (gelieve dan de gegevens op deze pagina en op de pagina over UDP aan te passen, of hier mee in discussie te gaan).

Mvg,

--Bernard François 19 nov 2005 09:37 (CET)Reageren

Het komt er op neer dat UDP net zoals TCP een protocol is.

Bij UDP echter, wordt er niet gekeken naar de volgorde van de packetjes en de stroomregulering, maar wordt er verondersteld, dat dit door de applicaties gebeurt.

Dit wordt vooral gedaan bij toepassingen waarbij men een snelle aflevering van de packetjes wenst, en waar de betrouwbaarheid van aankomen van alle pakketjes minder belangrijk is.

bronnen: http://www.freesoft.org/CIE/Topics/85.htm http://www.erg.abdn.ac.uk/users/gorry/eg3567/inet-pages/udp.html http://compnetworking.about.com/od/networkprotocols/l/aa071200a.htm http://www.windowsnetworking.com/articles_tutorials/Understanding-UDP-Protocol.html