Naar inhoud springen

Overleg:Udo van Limburg

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 7 jaar geleden door Gerdevries

'MOGELIJKE AFKOMST UDO VAN LIMBURG'

Udo van Limburg's zoon Hendrik huwt volgens de laatste Hypothese mogelijk met een 2e Hypothetise Adelaide van Arlon, echter een Adelaide? van Arlon die met Hendrik I huwt is niet aangetoond wel een Adelaide van Bothenstein. Volgens "Miracula S.Trudensis" van de Monnik Steppolinus blijkt Comtessa Mechtildis van Arlon gehuwd te zijn geweest met Graaf Udo van Are Graaf te Heerlen en de latere Bisschop Toul) die de 2e x met Arnoldus van Aspremont was gehuwd!! Hierdoor verkrijgt Udo de Graafschap Arlon. Hendrik I van Limburg die hierna aangegeven ook als de erve van Udo van Toul wordt genoemd verkrijgt hierdoor van hem ook de Graafschap Arlon. Johann Hubner vergat Mechthildis aan de tak van Arlon toe te voegen, echter bij Arnold van Aspremont werd Mechthilde van Arlon wel als echtgenote beschreven.


DE GESCHIEDENIS De Carolingen in het middelste deel van het Roomse Rijk regeerden zo ca. 200 jaar tot dat hun geslacht in mannelijke lijn was uitgestorven. Nu was het de beurt aan de Saksen, Hendrik I (de Vogelaar) de Koning der Saksen (kleinzoon van Luidolf) greep zijn kans om de macht weer terug te nemen en plaatste nu van zijn kant her en der zijn vertrouwelingen.

Zo was er Graaf Amelung in de Padergau (Voogd van de Kerk te Paderborn) die twee zonen had Dodiko en Sigebode. Dodiko was Graaf bij de plaats Warburg op de grens van Westphalen en Hessen in de Hessengau, Nethergau en Ittergau en Sigebode I werd de Vasal van de Bisschop van Trier want ook de Bisschoppen van Saksen werden verspreid uitgeplaatst. Amelung was de zoon Wichmann I de broer van Ekbert (Eenoog) van Saksen - Billung (Graaf beneden de Elbe, Graaf im Ambergau en Derlingau, Voogd van Bistums Munster) en Frederuna van Meiszen.

Zo verkreeg Sigebodo I van zijn Bisschop voor zijn verdiensten diverse goederen waaronder ook in de Aarstreek waar hij neerstreek. Door zijn werk verkeerde Sigebode I in de hoogste kringen en verwierf vrij snel een hoog aanzien. Sigebodo I was 2 x gehuwd met 1e Embilan en met 2e Weldilmode een zogenaamde Liudulfingaroth volgens de geschriften en zij was mogelijk gezien de namen van haar zonen een dochter van Otto I de Grote Keizer van het Roomse Rijk en Adela van Leuven. Otto I was de zoon van Keizer Hendrik I de Vogelaar die als eerste Duitse Koning word gezien. Hun kleinzoon Otto (Udo) werd Heer van Heerlen en later Bisschop van Toul en dan moet men wel van hoge afkomst zijn geweest.

Zo verkregen Sigebode I en Weldilmode de volgende kinderen;

  • Otto (Udo) Graaf in de Eifel (Aarstreek, Altenahr)
  • Richwin (Riquinus) Graaf in de Eifel 992 - 1033, Wildban Kempenich 992 onder Bitburg
  • Sigebodo II Graaf in de Eifel 1013 - 1038, eerst Voogd van de Aardsbisschop Megingaud van Trier
  • Theoderich I (Thibaut) Graaf in de Ardennen, Castelijn te Baelen Limburg 1033-1052, Lenna en van de Luihgouw 1040, Heer te Fouron 1041-1072)
  • Zo waren er waarschijnlijk ook nog 2 dochters waarvan een met Luizone van Metz (Graaf van de Luihgouw, Heer te Fouron, Heer van hof Cartils-Wittem 1016 en hof te Vijlen) was gehuwd zij bleven kinderloos waardoor zijn zwager Theoderich Fouron en de Luihgouw overnam en tevens had haar broer Richwin I een zoon Luis naar zijn oom Luizone genoemd. Een andere dochter was met Reginbodo I van Zwaben (Graaf in de Konigssondergau, Bannertrager, Hochvogt des Klosters Fulda) ook zij kregen achtereenvolgens twee Sigebodo’s die Mainzer Burggraaf en Erzstiftsvoogd werden, 1049, 1057 Mainzer Burggraaf , Erzstiftsvoogd van de kerk van Mainz waren 1049, 1057 en de tweede Sigebodo 1073.

Zo komt naar alle waarschijnlijkheid uit Richwin ook de 1e Graaf Udo en de latere Hertogen van Limburg uit voort.

De Gesta episcoporum Tullensium vermeldt dat " Udonis ... pater eius ... komt Riquinus ex Reubariorum regione ortus mater ... eius Mathildis ex Alemannia duxit genus " Udo van Heerlen (Toul)broer van Riquinus

" Richuini Comitis (Castelijn te Baelen 1033 1052, Commes 1033-1052) Segintensis, Haimonis Comitis, Arnulfi de Ignes, Odelrici de Novo-Villare et fratris eius Herimanni, Arnulfi Comitis de Sorceio, Everardi de Sorceio ... Gosberti de Asperomonte ... Wiselonis fratris Theoderici Virdunensis episcopi ... " getuige van het handvest gedateerd 17 oktober 1052 Riquini Comitis, Ludovicus Comitis patris eius, punt Ludovici filii eius, Theodorici fratris eius. getuige van het handvest gedateerd 17 oktober 1052

Uit Ricuini II (Richwin) zoon van Riquinus I kom Udo van Limburg uit voort.

Tot deze conclusie ben gekomen ;

  • a) Na de dood van de Bisschop Udo van Toul gaan de rechten van de Schenking terug aan zijn erven de Graaf van Are en Hertog Hendrik van Limburg. Udo was gehuwd met Mechthildis van Arlon.
  • b) Ze delen het Allodium, waarbij Limburg het gebied en de Heerschap Reifferscheid verkrijgt.
  • c) De Wickrader lenen rond Heerlen gaan later allen over naar Valkenburg.
  • d) Het is opmerkelijk dat er met Are geen huwelijken tussen Limburg en Fouron in de eerste generaties zijn gesloten voor 1227.
  • e) De namentheseus Otto (Udo) zo ook Odo's zoon Hendrik die van de naam van Weldilmod haar broer Hendrik afstamd en Richwin stamt zeer waarschijnlijk weer van Wendilmod haar zuster Richilde af!!
  • d) Als de laatste heer van Are te Wickrath overlijdt krijgt zijn oom een deel dat later naar de kerk van Keulen gaat, de Hertog van Gullik en de Hertog van Limburg. Zo stamt de Hertog van Gullik uit Hengebach door een huwelijk met de erfdochter van Gullik, hij was ook het geslacht van Are.
  • Bron; a-b; Geschichte Hellenthal http://www.hellenthal.de/rathaus-politik/portrait/geschichte/?print=1
  • Bron; Ute Bader , Geschichte der Grafen von Are bis zur Hochstadenschen
  • Bron; Tesser
  • Bron; Lacomblet

Zo komt uit Richwin I voort;

  • Udo Graaf van Heerlen de latere Bisschop van Toul 1052-1062 was gehuwd met Mathilde Comtessa de Herla, Heerlen (van Arlon) vermeld voor 1050 in de "Miracula S.Trudensis" van de Monnik Steppolinus

Udo werd pas laat 1049 gevraagd door de paus om Bischop te worden en werd toen hij op de Domschool te Toul opgeleid door Bruno van Egisheim Bisschop van 1026-1049 die zijn beschermeling was. Udo werd aanvankelijk zijn Kanselier en biblithecaris.

  • Luis
  • Sigebodo III Graaf van Are 1064 – 1073 - 1074, Voogd van klooster Gorze 1e Graven van Are en later Wickrath en Nurberg.
  • Bruno I van Hengebach Graaf in de Zulpichgau, voorheen de beheerder van het Koningsgoed te Vlatten. Hij bezat goederen te Vlatten, Straelen, Hervé, Moxhe, Epen, Wittem, Wylre.
  • Richwin II Castelijn te Baelen 1033 1052, Graaf van Kempenich en Hengebach zijn zoon Udo van Limburg en Godfried Graaf van de Zulpichgau 1066-1085 en Heimbach 1075-1089 zijn nakomeling neemt later de Gullikgau over en Richwin III Graaf van Kempenich 1075-1103, Graaf zu Wied 1093–1112.

Udo Graaf van Heerlen huwt Mechthilde van Arlon die ook met Arnold van Aspremont was gehuwd (vlg’s Johann Hubner genealogische tabellen) en daardoor verkrijgt Hendrik de graafschap Arlon. Een 2e Aleidis van Arlon die met Hendrik huwt om het graafschap Arlon te verkrijgen zoals nu wordt verondersteld is nog nergens aangetoond. (is een Hypothese van andere genealogen)

  • De familie van Kunigunde verkrijgt de Graafschap Luxemburg
  • Theodor I van Are verkrijgt de Graafschap Dalhem en voegt deze samen met de Luihgouw 1106
  • Udo krijgt de Graafschap Limburg
  • Hendrik verkrijgt het land van Rode door huwelijk erbij.
  • Otto van Are verkrijgt door huwelijk het gebied van Hochstaden, Wickrath erbij.

Hier is ook een fout gemaakt nl Gerlach van Are of Hochstaden (moet Gerlach van Gulikgauw zijn, heer van Wickrath) en deze was de vader van Gerard I van Hochstaden. Gerlach was de kleinzoon van Gerard IV van Metz (Mosalensis) (Graaf im Gulikgau 1003-1029 en Heer van Heimbach 1011) hij was destijds de Heer in dit gebied.

De moeder van Gerard IV Mosalensis was Ermentrude van Luxemburg, zij was de dochter van Siegfried I van Luxemburg. Uit deze familie van Gerard IV kwam ook de tak Heimbach (Hengebach), die later het graafschap Gulik door huwelijk weer overnemen.

Enerzijds is het denkbaar dat Gelre hier het gebied Wickerode overnam, echter dan zouden er van Gerard Mosalensis geen nakomelingen mogen zijn, deze is er wel met Gerlach van Gulikgau waardoor het veel meer voor de hand ligt dat deze Gerlach de eerste heer van Wichinrode was.

Later neemt de zoon van de Graaf van Limburg via huwelijk ook Luxemburg, Monchau en Berg over . De afkomst van Udo zou ook zeer wel mogelijk van Riquinus Graaf van Limburg (1033) en Castelijn te Baelen kunnen zijn geweest, hij werd opgevolgd door Udo van Limburg 1061, Riquines II zijn Broer hete Hendrik en hun grootvader was Sigebode I van Ripuarie. Richwin I of II zijn broer of oom Theodoricus waar hij samen 1033 mee werd vermeld was gehuwd met Judith van Neder Lotharingen en zij was de dochter van Karel van Frankrijk Hertog van Neder Lotharingen en Adelaide van Troyes hij is de stamvader van de nieuwe tak van de heren Fouron.


De familie van Sigibodo I van Ripuarie was 250 jaar belangrijk in het Limburgse land van destijds.

  • Amelung (Graaf in de Padergau) en Hildegunde van Saksen - Billund, Amelung was de zoon van Ekbert (Eenoog) en Fredruna van Meiszen

(Hildegunda dochter van Bernard en Hazeka N.)Bron;Ökumenisches Heiligenlexikon. Bron; Codex traditionvm Corbeiensivm.

Hun kinderen;

  • 1 Dodoco van Warburg (Graaf te Hessengau, Nethergau en Ittergau, op de Warburg, Heer van Udenhausen en Grebenstein, Helmershausen tot Reinhardswalde en Immenhausen tot Holzhausen)
  • 2 Sigebode I Graaf in de Aarstreek 964 - 992 en , Vasal van de Aardsbisschop van Trier -956)

Kinderen van Sigibodo I en Weldilmode (Mogelijk de dochter van Otti I van Duitsland en Adela van Leuven.) zij wordt beschreven als een ludolfingeroth en volgens de namentheses van haar zonen.)

  • 1 N. gehuwd met Reginard I van Zwaben. Ook hij had achtereenvolgens 2 zonen genaamd Sigebodo
  • 2 N. gehuwd met Luizone van Metz Graaf in de Luihgouw (Zij bleven kinderloos waardoor de Luihgouw naar Theoderich (Thibaut) haar broer ging.) Richwin had ook een zoon Luis naar Luizone genoemd.
  • 3 Udo (Odo, Otto) Graaf in Ripuarien.
  • 4 Richwin I (Graaf in der Eifel 992 - 1033, Wildban Kempenich 992) zijn echtgenote Mathilde van Beieren was de zus van Hendrik II de Keizer van het Roomse Rijk (1002-10024) en die was gehuwd met Kunigunde van Luxemburg.
    *3.1 Hier komt Richwin II van Hengebach   (Graaf van Kempenich en Hengebach/Heimbach 1074 ) gehuwd net een dochter van Everhard van Metz (Graaf im Gullikgau, Heer te Hengebach/Heimbach)
  • 5 Sigibodo II , Voogd van de Aardsbisschop Megingaud van Trier 1013 – 1038.
  • 6 Theoderich was met Jutta van Nederlotharingen gehuwd. Verder geen kinderen bekend.


  • 4 Richwin I was Graaf in der Eifel 992 - 1033, Wildban Kempenich 992 en Mathilde kinderen;
     *3.1 Ricuini II (Richwin II)(Castelijn te Baelen 1033 1052, Graaf van Kempenich en Hengebach 1074) 
          *3.1.1. Udo van Limburg   (Graaf I van Limburg 1061-1082, voogd van de abdij Sint-Truiden) en Judith van Luxemburg

Hier zien we dus als een vlek hoe de nakomelingen van Sigibodo I, (de Saksische tak van Are en van Limburg) gezamenlijk het gehele bestuur overnemen van het gebied rond Aken.

De Graaf Theoderich II (Tibauth II) van de Luihgouw Heer te Valkenburg overlijdt 1106 zonder erven waardoor deze Luihgouw aan zijn neef te Dalhem wordt toegevoegd. De Hertog van Brabant zinde de opmars van de Saksen maar niets en verwoeste 1239 Dalhem en Heerlen. In 1244 wordt dan in Roermond een verdrag gesloten tussen de Hertog van Gelder en de Hertog van Brabant. Als Theodericus van Are 1246 overlijdt en er geen opvolger is erft zijn oom Frederik een deel van de Wickrader goederen en schenkt deze weer door aan de Keukse kerk en is de overheersing van dit gebied ten einde. Zo komt er ook een einde aan de heerschappij van Limburg als de Hertog geen mannelijke nakomeling heeft en volgt er een erfstrijd van Otto II van Gelder die de hulp inriep van Keulen tegen de Hertog van Brabant die in 1277 te Worringen wordt beslecht in het voordeel van de Hertog Jan I van Brabant.

Gerdevries (overleg) 3 jan 2017 16:59 (CET)Reageren