Overleg:Ultrasoon onderzoek

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Er is meer te weten over ultrasoon. Er word namelijk vrijwel altijd een soort koppelmiddel gebruikt tussen de transducer en het te onderzoeken materiaal. dat is om te voorkomen dat er al teveel demping is voordat de geluidsgolf het materiaal in gaat. dat koppelmiddel is meestal een soort gebonden water, een soort gel. er kan ook een soort olie gebruikt worden, als water onwenselijk is op die plek.

Daarnaast word ultrasoon ook veel gebruikt voor het opsporen van insluitsels in materiaal, dus niet persé lucht, maar het kunnen b.v. ook slakken zijn die tijdens het gieten erin zijn gekomen. Ook word het gebruikt voordat er een erg bewerkelijk stuk word gemaakt uit een nieuw gegoten blok, denk aan turbineonderdelen voor grote pompen en vliegtuigen, met veel ronde vormen.

Het is overigens niet waar dat een groot deel van de energie terug komt van de scheur, dat lijkt op het eerste gezicht wel zo omdat er eerst een erg versterkte puls word uitgezonden, en daarna word er razend snel een versterker aan gezet die het terug te ontvangen signaal vaak wel een factor 1000 opkrikt.