Overleg:Valse roos van Jericho

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Taxonomie[bewerken]

De Engelse en de Duitse Wikipedia geven hier een volledig andere taxonomie. Kan een kenner dit eens uitpluizen en eventueel rechtzetten? Riki 24 aug 2005 10:41 (CEST)

Ben zelf geen kenner (maar heb wel zo`n (Valse) Roos van Jericho)...
Enfin, volgens mij (en na enig zoekwerk) is het als volgt (en zo staat het ook op de doorverwijspagina!):
Als "Roos van Jericho" worden er 3 verschillende plantensoorten verhandeld:
  1. De (echte) Roos van Jericho is Anastatica hierochuntica L. (Brassicaceae, kruisbloemigen). Deze groeit normaal van Noordafrika tot Azië en is een eenjarige plant.
  2. De tweede (en Valse) Roos van Jericho is Pallenis hierochuntica (Michon) Greuter (= Asteriscus hierochuntica (Michon) Wicklund) (Compositae). Ook deze plant groeit van nature uit in de streek van Noordafrika tot Azië. Soms wordt hier ook Saulcya hierochuntica als synoniem gebruikt.
  3. De derde (en tevens Valse) Roos van Jericho is het in deze wiki beschreven mosvaren Selaginella lepidophylla (Hook. & Grev.) Spring (Selaginellaceae). Deze mosvaren komt voor in Noordamerika. Deze bijzonder opvallende plant is te vergelijken met een hygrometer. Bij droogte zitten de bladeren bij elkaar. Bij regenval spreiden ze zich open.
Vleegende Sjeng 11 mei 2008 15:52 (CEST)

Liever Valse Roos dan echte Roos van Jericho?[bewerken]

Wil ook nog even attenderen op het volgende stukje (in Duits): http://www.ciao.de/Rose_von_Jericho__Test_2429725. Dit is een pleidooi om NIET de echte Roos van Jericho (Anastatica hierochuntica L.) te kopen... Iemand die meer weet over de schaarsheid, verkrijgbaarheid en beschermde status van deze plant??? Vleegende Sjeng 11 mei 2008 15:56 (CEST)