Overleg:Verpleeguniform

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik heb het artikel op bepaalde punten aangepast en herschreven. De afbeelding heb ik verwijderd omdat deze niet overeenstemt met de gangbare richtlijnen. Suggesties of aanvulingen welkom! Patu nl

Een Verpleeguniform is een uniform die verpleegkundigen dragen in een ziekenhuis, verpleeghuis of andere medische instelling.

==Geschiedenis.==

Het verpleeguniform bestaat al heel lang. Het uniform was vroeger afgeleid van de nonnenkledij. Deze kleding was gemaakt van dikke stoffen, meerdere lagen en zag er vaak lomp uit. Sinds de jaren '70, '80 en '90 van de vorige eeuw is het uniform drastisch veranderd, het werd vervangen door 'scrubs' een soort pyjama.

Tegenwoordig beginnen veel mensen heimwee te krijgen naar de dagen dat er nog echte verpleeguniformen waren. Soms omdat verpleegkundigen niet goed worden herkend door de patiënten of omdat ze het niet mooi vinden.

[bewerk]

Onderdelen van het verpleeguniform.

De meeste verpleeguniformen verschillen van elkaar. Dit komt omdat iedere instelling een eigen kleur, stof en model kiest. Aan de meeste uniformen kan men zien welke functie de drager heeft.

Vaak werd of de schort niet gedragen of wel. De kap / hoed werd soms ook niet gedragen. Op de borst van de verpleegkundigen was een medaille te zien en een klokje om de hartslag mee te controleren. De meeste uniformen hebben een: • kap / hoed (nurse's cap) • schort (wit) • de kleren (wit, blauw, zwart, blauwwit) • rok • schoenen

Ik zou het wel grappig vinden om (samen?) er een leuk artikel van te maken, groet--Edwinb 24 apr 2006 14:37 (CEST)

Website[bewerken]

Inmiddels heb ik per e-mail toestemming gevraagd om info te mogen gebruiken voor dit artikel.--Edwinb 8 mei 2006 08:44 (CEST)

welke website bedoel je?

Deze: http://www.nmvv.nl/index.php?page=bezoekersinformatie goed?--Edwinb 9 mei 2006 16:13 (CEST)

  • Ik heb nu twee keer antwoord gekregen via de mail, maar nog geen toestemming, vandaag voor de derde keer gevraagd om toestemming. --EdwinB 7 jun 2006 23:46 (CEST)
Eindelijk antwoord;

Beste Edwin en Michael,

Ik heb jullie mail over de uniformen ontvangen van mijn collega en me even moeten verdiepen in het fenomeen Wikipedia. Ik had er wel van gehoord maar niet echt me er in verdiept. Daarom hebben jullie even op een antwoord moeten wachten.

Als jullie een goede bronvermelding van het museum doen, is het accoord dat jullie stukje over het uniform gebruiken. Ik wil echter niet dat je alle websiteinformatie erop zet. Wil je meer ervan gebruiken, graag dan weer eerst even overleg met mij. (je hebt nu ook mijn directe email) Kun je hiermee verder?

Vriendelijke groet, Nannie Wiegman, directeur NMVV

--EdwinB 9 jun 2006 09:02 (CEST)