Naar inhoud springen

Overleg:Vierhuis (De Friese Meren)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 1 dag geleden door Buggymam in het onderwerp Onjuiste informatie

Onjuiste informatie[brontekst bewerken]

Ik zat gisteren naar het Tjeukermeer te kijken op Google Maps en zag daar de plaats Vierhuis. Even rondgekeken. En de tekst die er stond op deze pagina komt niet helemaal overheen met de werkelijkheid. Vierhuis is groter dan er wordt voorgedaan in het artikel. Deze spreekt van de bewoning aan de Vierhuisterweg maar volgens de borden ligt de kern ook aan de Marwei in Delfstrahuizen: hier het plaatsnaambord van de plaats aan de andere kant van de Broeresloot.

(Aangetekend dient te worden dat plaatsnaamborden niet per se de precies uitgelijnde grenzen van de plaats duiden, een plaatnaambord geeft vaak hoofdkern aan van de plaats, meestal ook vanuit het beginsel dat men bij een blauw plaatsnaambord een bebouwde kom binnenrijdt en wat de gemeente(n) als de bebouwde kom of hoofdkern van de plaats duidt. Plaatsnaamborden zijn ook niet altijd geheel ontsluitend, met name bij de buurtschappen varieert het enorm hoe en wat als de hoofdkern duidt en soms zelf waar men wel en niet borden plaatst. Bij deze buurtschap zijn twee borden die aangeven waar de hoofdkern Vierhuis begint, maar er zijn vier 'ingangen' via het wegennet. Op de Pôlle bij de t-splitsing met de Vierhuisterweg staat zelfs het plaatsnaambord van Rohel, terwijl op dezelfde t-splitsing het bord 'Buurtschap Vierhuis' staat aan de kant van de Kleine Weg. En op de Hoge Dijk staat dan weer geen bord die aangeeft dat men de hoofdkern van Vierhuis binnenrijdt. Goed, dat was even een zijsprong voor extra duiding.)

Ik keek in de geschiedenis van de pagina en de oudste versie gaf aan 'tussen Rohel en de Broeresloot'. Gezien die uit 2007 is en deze bewering niet gestaafd was met een bron en was ook toen nog niet via streetview te controleren was nog mag dat wel onder de noemer eigen interpretatie of verzinsel worden geschaard. Naast het fysieke plaatsnaambord staat de informatie over het zuidelijke deel van de buurtschap ook in de 'Nieuwe encyclopedie van Fryslân' uit 2016. Dus ook de nieuwe bewering dat de buurtschap ten noorden van de Broeresloot is gelegen is daarmee een verzinsel, gezien de kern ook wordt aangegeven aan de andere kant van dit water.

Tussen de oudste en de nieuwste versie was er een wat correctere versie te vinden.

Gezien de verschillende versies taalkundig niet al te best waren en in de nieuwste versie ook enkele informatie was verwijderd is die extra duiding geven aan wanneer en hoe de plaats werd genoemd/vermeld heb ik de teksten van beide versies samengevoegd tot een nieuwe tekst. Ik heb daarbij het kopje over de openbaar vervoerlijn verwijderd, dit lijkt mij niet zo relevant voor een 'encyclopedie' zonder extra geschiedkundige duiding ervan.

Zo snel rondkijkend denk ik dat er wel meer mis met de informatie over de plaatsen in Nederland, er is weinig bronmateriaal vaak gebruikt en meer uit eigen kennis, eigen interpretaties, ergens teksten van geleend en nogal eens de grote duim geput. Het geeft niet zo sterk beeld en vertrouwen voor de betrouwbaarheid van de informatie op Wikipedia in het algemeen. Ik heb al een pagina iets wat aanpast en nu dan deze waar ik gisteren al mee begonnen was.

(p.s. wegens de dynamische design van de website van Tresoar kunnen de links soms doodlopend lijken, maar bij het invoeren van de zoekfunctie, zoals bij Vierhuis slechts Vierhuis in te vullen willen de pagina's wel verschijnen.) Buggymam (overleg) 10 jul 2024 09:29 (CEST)Reageren