Overleg:Vloeistofchromatografie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Naast de genoemde chromatografische scheidingen bestaan ook nog scheiding op basis van lading (Ionchromatografie) en op basis van grootte (size exclusion chromatografie)

LPLC is een term die overbodig is want deze wordt in de praktijk niet gebruikt.

Verder is HPLC toepasbaar met o.a.:

  • normal phase kolommen. De stationaire fase is dan polair (bijv. R-Si-OH) en wordt de scheiding beinvloedt door een mobiele fase die over het algemeen apolairdere oplosmiddelen bevat.
  • reversed phase kolommen. Dit is de meest gebruikte techniek in HPLC. De stationaire fase is opgebouwd uit silica of polymeer waaraan apolaire groepen zijn gebonden (R-[CH2]7-CH3, R-[CH2]17-CH3, R-CN, R-phenyl om er een paar te noemen). De scheiding wordt beinvloed door een mobiele fase te gebruiken met meer of minder organisch oplosmiddel waarbij methanol en acetonitril de hoofdmoot vormen.
  • Ionwissel kolommen. De kolom bevat een serke of zwakke anionen of kationenwisselaar.
  • Size exclusion kolommen.

Verder mis ik de specifieke detectiemethoden bij HPLC zoals UV/VIS, fluorescentie, electrochemische detectie, massaspectrometrie om er eens een paar te noemen.

Beste 217.121.81.13.

Hartelijk welkom,

Schrijf!! Als mensen specifieke kennis hebben zien we graag dat ze die toevoegen En wees niet bang onjuistheden te verwijderen. Jcwf

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Vloeistofchromatografie. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 13 sep 2017 14:01 (CEST)Reageren[reageer]