Overleg:Voorde (doorwaadbare plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Etymologie drecht[bewerken]

Er staat nu dat drecht is afgeleid van traiectum. Is het echter niet van oorsprong afgeleid van dezelfde Germaanse stam waar ook het Engelse through (variant thorough), het Duitse durch en het Nederlandse door afstammen? Groet, Notum-sit 15 aug 2007 14:53 (CEST)

Wie weet :-) Als je meer weet - en zelfs bronmateriaal hebt om het te staven en iedereen het zwijgen op te leggen ;-) - dan zijn aanvullingen of correcties meeeeer dan welkom ! Groeten --LimoWreck 15 aug 2007 21:25 (CEST)
Wat ik tot dusver heb kunnen vinden is dat men trecht/tricht en drecht als twee heel verschillende woorden beschouwd, trecht afgeleid van trajectum, drecht zou een germaans woord zijn waarvan de precieze betekenis onbekend is, maar dat niet veer betekent (sic). Ik zal de tekst met deze digitaal raadpleegbare bron: [1] aanpassen. Volgens deze bron zou drecht trouwens niet onder voorde horen te staan, maar alleen trecht.... Notum-sit 16 aug 2007 09:36 (CEST)
In Zuid-Afrikaans Engels (en Afrikaans ook denk ik) heet het een drift. Er is een klankverschuiving f->ch geweest in bijvoorbeeld graft -> gracht. Komt drecht oorspronkelijk van drijven? Jcwf 1 feb 2009 17:22 (CET)

Ford[bewerken]

Is the first image really a ford? Looks like a bridge. Rmhermen (overleg) 6 jan 2012 00:51 (CET)

Is er een verschil tussen wad en voorde ?[bewerken]

Volgens etymologie.nl -> voorde (doorwaadbare plaats) maar ook -> wad (doorwaadbare plaats, buitendijkse zandplaat) en ook een wadi is blijkbaar een 'doorwaadbare plaats of ondiepte'.