Overleg:Voskopojë

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 15 jaar geleden door Fransvannes
"In haar glorieuze dagen (jaren 1760) had de stad een populatie van boven de 60.000, waarmee het de op een na grootste stad van de Balkan was, na Istanboel."

Dat is misschien wat erg overdreven. De schattingen lopen nogal uiteen, en 60.000 lijkt de hoogste. Twee tegengeluiden: At its zenith, before the city was pillaged for the first time in 1769, it is said to have had a population of ca. 20,000, greater than Athens, Sofia or Belgrade at the time, zegt Robert Elsie (hier en elders). Met zo'n aantal zal het Thessaloniki niet overtroffen hebben, denk ik. Miranda Vickers noemt in The Albanians een aantal van 40.000. Twee keer zo veel, nog lang geen 60.000, maar daarmee misschien evenmin de een na grootste op de Balkan. Is er een serieuze bron voor die claim?

Nog wat zaken die opheldering behoeven:

"De bevolking van de stad groeide zeer snel in een lange periode en bereikte in 1788 een hoogtepunt, vlak voor de verwoestende aanval van de Turken."

Bij ons ligt het hoogtepunt dus niet voor 1769, zoals bij Elsie, maar voor 1788, een jaartal dat bij Vickers (die drie plunderingen noemt) geheel ontbreekt. En: als de Turken de plunderaars waren, wie had de stad destijds dan in handen? Het gebied behoorde bij mijn weten allang tot het Ottomaanse Rijk.

"Volgens de Duitse historicus Johann Thunmann die de stad had bezocht en de geschiedenis van de Aroemenen beschreven had in 1774, spraken alle inwoners het Aroemeens."

Dat kan. Het laat onverlet dat velen tweetalig kunnen zijn geweest. Vickers beschrijft de bevolking als "primarily Albanian and Vlach", dus niet uitsluitend Vlachs (=Aroemeens). Overigens was Thunmann zo te zien een Zweed en geen Duitser.

Kortom, nog veel vragen en twijfel. Ook omdat dit artikel tot voor kort Moscopole heette en niet Voskopojë, vind ik voorlopig dat de Vlachse kant van de zaak is overbelicht. Fransvannes 2 jan 2009 22:45 (CET)Reageren