Overleg:Voxel

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Betekenis Voxel[brontekst bewerken]

Citaat: Er wordt op deze pagina gesproken over hier het woord "voxel" een portmandeau is van Volume en Pixel, terwijl de engels-talige wiki aangeeft dat het een samenvoeging is van Volume (Vox) en Element (el). Welke van de twee is correct?

Reactie: Beste onbekende gebruiker. Een terecht punt. In een online woordenboek staat als betekenis: "each of an array of elements of volume that constitute a notional three-dimensional space, especially each of an array of discrete elements into which a representation of a three-dimensional object is divided. 1970s: from the initial letters of volume and element, with the insertion of -x- for ease of pronunciation."

Pixel is zelf ook een porte-manteau, het is een samentrekking van Picture (Pix) en Element. Voxel is dus een samentrekking van VOlume en ELement, hetzij direct (met de x ter vergemakkelijking van de uitspraak), of indirect VOlume en pixEL (waarbij pixel weer Picture (of Pix) ELement is).

Een Voxel is het 3D equivalent van wat een pixel is in de 2D wereld, maar de woordherkomst is niet van pixel afgeleid, beide hebben wel een gezamenlijke woordherkomst. Ik zal kijken hoe ik dit kan verduidelijken. Lily Elbe (overleg) 10 apr 2020 10:04 (CEST)[reageer]