Overleg:Vrijzinnig protestantisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik heb de volgende tekst verwijderd:

ze gaan meestal niet naar de kerk, lezen geen Bijbel en wijkt erg sterk af van het normale protestantisme.

Ik vrees dat dit wat eenzijdig is. Ik denk dat de kerkgang onder vrijzinnig protestanten is gemiddeld lager is dan onder orthodox protestanten, maar door te zeggen 'ze gaan meestal niet naar de kerk' scheer je ze allemaal over een kam.

Ik vermoed dat zij die zich tot het vrijzinnig-protestantisme rekenen wel de bijbel lezen - sommigen veel, sommigen weinig, maar het lijkt me geen kenmerk dat ze de bijbel niet lezen.

De uitdrukking 'normale protestantisme' is niet neutraal. Je legt daarmee een "norm" aan (wie bepaalt wat normaal is?). Johan Lont 5 sep 2005 16:05 (CEST)

POV[brontekst bewerken]

Heb wat zaken anders geformuleerd, herkende totaal het beeld niet dat van orthodoxen werd geschetst. Vrijzinnige geloogsopvattingen werden ook nogal lukraak weergegeven. Ik heb wat toegevoegd (mn Kuitert!), met referenties, hoop dat het niet pov is geworden.Koosg 16 dec 2010 12:27 (CET)

kringredenering[brontekst bewerken]

In de hieronder gegeven definitie betekent tegenovergestelde waarschijnlijk niet, want twee stromingen binnen de zelfde traditie zijn natuurlijk niet tegenovergesteld; bij het tegenovergestelde denk ik meer aan atheisme. Vrijzinnig-protestantisme is het tegenovergestelde van orthodox-protestantisme, en verwijst naar het vrijzinnige deel van de protestanten binnen het christendom; A = niet B; A = A. Helder. Waarschijnlijk staat er bij orthodox protestantisme: Orthodox-protestantisme is het tegenovergestelde van vrijzinnig-protestantisme, en verwijst naar het orthodoxe deel van de protestanten binnen het christendom; B = niet A; B = B. Koosg 20 dec 2010 14:42 (CET)