Overleg:Walraven

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 15 jaar geleden door Gpvos in het onderwerp Spekulatie

Ik heb dit prachtige stuk verwijderd omdat het niets met Walraven te maken heeft - maar het hoort op een andere plek thuis, misschien onder het kopje "Geschiedenis van onderstaande streek" of "deiktisch-aanwijzend" of onder de verschillende plaatsnamen. Helaas weet ik weinig van het onderwerp (dit was een "wikify" vandaar dat ik begonnen was), maar ik zal eens kijken of ik het elders kwijt kan. Deadstar 4 dec 2006 10:43 (CET)Reageren

Nu ingevoegd in Kempen onder het kopje "Viking". Deadstar 4 dec 2006 11:31 (CET)Reageren
In de omgeving treffen we nog verschillende toponiemen aan die deze laatste stelling bevestigen. Zo onder andere de benaming Willaert (vroeger Wylaert) genaamd uitgesproken als "waailaard" die verwijst naar Wy (viking heiligdom) of Wyking (Noorman-wiking). De Willaert is de grond die door de Noormannen werd gecultiveerd en vruchtbaar gemaakt en paalde aan het huidige kasteel (vroeger Hof van Thielen genaamd). Door de eeuwen heen werd dit stuk grond gevoelig opgehoogd en is er een zwarte bovenlaag van teelaarde van meer dan 80 cm. een typische verbastering van de wy of waai benamingen vinden we ook in toponiemen die nu wijngaard heten, op plaatsen waar nooit een wijndruif groeide.
Verder is er de benaming van een riviertje in Kasterlee de Wamp genaamd, vroeger Wymp geschreven. Verschillende benamingen in de streek zoals Waaiberg (Wy-berg of burcht, gelegen in het gehucht Terlo) en Terlo (Looi in de volksnaam) ook uitgesproken als Loewe of Loei, duiden ook daar op de aanwezigheid van een belangrijke vikingvesting, waarvan nu nog de (laatste)restanten zichtbaar zijn.
De huidige naam Waaiberg op de splitsing Kerkendijk-Houtum (in Kasterlee) is een richtingaangevende benaming die waarschuwt voor hetgeen komt als je deze weg volgt. De benaming Looi/Loewej/loe-we vindt zijn oorsprong in loa, wat niet noodzakelijk verklaard dient te worden in de betekenis van Loo (bos) zo oa. Hasloa (benaming van vestiging op de Maas van een noormannenkamp bij Maasmechelen) leunt aan bij de toponiemen Leuven-Louvain, Louvre (Parijs) en La Louvière (Wallonië) of zelfs Llobregat (jovregat uitgesproken) Barcelona, die in oorsprong verwijzen naar het verblijf en de invloed van de Noormannen.
De kadastrale benaming in Tielen van een stuk grond in de driehoek met Walraevens en Willaert noemt Rozenwijk, waarbij roes of roos (ros of rus) duidt op de haarkleur of benaming van de roodharige Noormannen die daar ongetwijfeld verbleven. Rusland heet in het Russisch ook Rossia. De familienaam Roes komt nog zelfs voor als familienaam in Tielen en roodharigheid (genetisch erfelijk)wordt geassocieerd met inwoners van Tielen gezien de hoge frequentie van roodharigheid onder de huidige bevolking.
In de Kempen wordt veelal voorbijgegaan aan de invloed die de Noormannen op deze dunbevolkte streek hadden, ook wat het ontstaan of de ligging van dorpen of hun benamingen betreft. De Vikings hebben ook veel gebouwen, documenten en andere vormen van bestaande cultuur vernield of verbrand en zo ontstond er een gebrek aan historische gegevens over de periode 850-1100 in deze streek, dat tot op heden niet werd aangevuld. De oorsprong van het Kasteel van Tielen precies op deze plaats (zowat het enige waterslot in de omgeving) moet ook in het licht van deze vaststellingen worden bekeken en het kan niet toevallig zijn dat het net als de watermolen gelegen is buiten de oude dorpskern, die vermoedelijk van latere origine is.

Spekulatie[brontekst bewerken]

Pure spekulatie, maar vergelijk ook eens en:Valravn. – gpvos 27 aug 2008 15:29 (CEST)Reageren

Wellicht verwant met betekenis (1), nu ik er nog even over nadenk. De pagina over Valravn geeft ook een oud-Germaanse konnektie. – gpvos 27 aug 2008 15:31 (CEST)Reageren

Andere Mogelijkheid[brontekst bewerken]

Op onderzoek naar mijn familie Walrecht kwam ik de volgende Walraven varianten tegen:

  • Walravius (Walrachius)
  • Walrach (Walraugh)

Het woord "raugh" komt in meerder Dietse namen voor, voor informatie over de betekenis:

Indien iemand iets weet over de naam Walrecht, Waldrik, Walrich, enz, welke namen iets van wald-rich (bosrijk) betekenen zover ik weet, wil ik u vragen contact op te nemen bij: http://www.walrecht.info