Overleg:Wapen van Nieuwe-Tonge

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 maanden geleden door Mithrennaith in het onderwerp Beschrijving van het wapen van Grijsoord

Beschrijving van het wapen van Grijsoord[brontekst bewerken]

Ik ben benieuwd waar het idee vandaan komt dat het wapen van de heerlijkheid Grijsoord was: “horizontaal in drieën gedeeld: blauw, zilver en groen”. In de genoemde bronnen Nederlandse Gemeentewapens (website www.heraldry-wiki.com), Smallegange 1696 (Nieuwe Cronyk van Zeeland), en Van Alkemade 1729 (Beschryving van de stad Briele, en den lande van Voorn) wordt voor zowel Oude als Nieuwe Tonge (en Grijsoord voor zover apart gegeven) alleen afgebeeld of vermeld (indien beschreven) ‘in groen een zilveren dwarsbalk’. In Bakker 1799 (De Nederlandsche stad- en dorpbeschrijver)) wordt ook voor beide hetzelfde afgebeeld, doch afwijkend beschreven ‘in groen een dwarsbalk doorsneden zilver en blauw’ (wat nog steeds niet hetzelfde is als “horizontaal in drieën gedeeld: blauw, zilver en groen”).

Ook Boers 1843 (Beschrijving van het eiland Goedereede en Overflakkee) geeft voor beide gemeenten en de heerlijkheid Grijsoord ‘in groen een zilveren dwarsbalk’. Uit het archief van de heerlijkheid is mij ook geen ander wapen bekend dan dit.

Ik vermoed dan ook dat Bakker 1799 in de beschrijving een vergissing begaan heeft, en dat die hier foutief is overgenomen. Het lijkt me dat het wapen van Grijsoord ook hier hoort te worden gegeven als ‘in groen een zilveren dwarsbalk’ en dat de gemeente Nieuwe Tonge, zoals op de website www.heraldry-wiki.com vermeld, dit wapen zonder tincturen bij de Hoge Raad van Adel heeft aangegeven, waarop het in Rijkskleuren is bevestigd.

(Zie ook Overleg:Wapen van Oude-Tonge) — Mithrennaith (overleg) 23 feb 2024 08:52 (CET)Reageren