Overleg:Waterrad

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Producenten[brontekst bewerken]

Waarom mogen er geen links staan naar producenten van een waterrad ? Er zijn er zeer weinig overgebleven en ze zijn moeilijk te vinden. Ik heb er al dagen naar gezocht. Ik kan anderen dus hetzelfde werk besparen. Dit is interessante informatie voor wie zijn watermolen wil laten herstellen of een nieuwe wil bouwen. Ik ben nog steeds op zoek naar fabrikanten in Frankrijk, Vlaanderen en Nederland. Maar ik vind er geen.

In de richtlijnen van wikipedia staat : "Externe links die direct over het onderwerp van het artikel gaan kunnen een meerwaarde aan het artikel geven. ..... of een link naar de website van een bedrijf waar een artikel over gaat" Een fabrikant die het onderwerp fabriceert, en waarvan er slechts weing zijn. Ze leggen ook de voor en nadelen uit. Hoe ze worden gemaakt en zo verder.

Beste Leo, u heeft enkel op de links geklikt van fora. En die had ik er niet opgezet. Daarom heb ik die er ook afgegooid. Maar nu gooit u het kind met het badwater weg. Meer relevant kan die informatie toch niet zijn denk ik ?

Wat stelt u dan voor ? Dat ik een nieuwe wiki-pagina maak "Fabricanten van waterrad, een uitstervend ras."


--Stillo (overleg) 29 mrt 2011 14:50 (CEST)[reageer]

In de eerste plaats, ik heb alle links die ik verwijderde van tevoren bekeken, wilt u geen aannames maken waarvan u geen kennis heeft. Ten tweede, op uw OP had ik reeds uitleg gegeven over de gebruiken hier. In antwoord op uw laatste vraag: ik stel voor dat we de links uit het artikel laten, allemaal. Het artikel gaat over een waterrad, als de lezer wil meer wil weten dient dit verdiepende info te zijn, geen sites van fabrikanten waar besteld kan worden. De links betreffen niet het directe onderwerp, de sites laten mij ook weinig interessants zien, als een lezer waterrad in de verschillende talen in google invoert vindt deze hetzelfde. De exlinks zijn van geen waarde. Mvg, Lεodb 29 mrt 2011 15:26 (CEST)[reageer]
Op de web van Martin Impler vindt u filmpjes over hoe een houten waterrad wordt gemaakt. Ook foto's hoe zo een rad wordt gelpaatst. Spijtig vind ik hierover geen filmpjes. U moet weten dat men theodoliten met lasers(niet het spul uit de doe-het-zelf) gebruikt om de molen niet alleen exact loodrecht maar ook perfect paralel met de stroming te plaatsen. Althans dat doet de firma Hydrowatt die in Vlaanderen partner zijn van de cooperatieve Ecopower. Voor elektriciteitsproduktie is elke procent meer rendement immers van belang. Op het web van Aqualienne vindt u extra info over de huidige stand van R&D (zoals computersimulaties van de stroming : fluidodynamica) en nog meer. De web van Bega en die van Neuhofer geven weinig meerwaarde, maar die heb ik er niet op gezet. Ik laat hem staan omdat het misschien een goedkoper alternatief is. Op web van Burger Wasserkraftanlagen GmbH, vind je weinig uitleg maar wel veel technische foto's schema's en tekeningen.
Graag had ik ook nog wat franse of nederlandse Britse producenten, in de hoop nog meer technische info te vinden, maar ik vind ze niet. Misschien moet ik maar eens in de europese patentendatabank duiken om nieuwe waterrad-technologie te vinden.
Als ik "waterrad" in andere talen intyp op google vind ik veel rommelsites, knutselsites, forums, krantartikels. je bent uren en dagen zoet om er de zeer schaarse producenten uit te halen.
Waarom vind ik er geen in de UK en Nederland ? Als ze dan toch zo makkelijk te vinden zijn.--Stillo (overleg) 29 mrt 2011 18:23 (CEST)[reageer]
In principe ben ik het met Leo eens dat er momenteel een overdaad aan externe links staat naar fabrikanten. Op dezelfde pagina waar je boven uit quote staat ook dat wikipedia geen gouden gids is. Wikipedia is een encyclopedie, en geen site om bouwers van waterraden te faciliteren. Als er op de diverse sites algemene informatie zou staan die interessant is, zou het artikel daarmee uitgebreid moeten worden (uiteraard in eigen woorden).
Wat ik me wel eventueel kan voorstellen is dat er een lijstje opgenomen word van huidige bouwers van waterraden, dus puur op naam. Als die bedrijven een encyclopedisch relevant zijn, wat ik me in dit geval nog wel kan voorstellen, kan ik me wel voorstellen dat er dan over die bedrijven een artikel word geschreven, in zo een artikel zou eventueel een link naar de website van het bedrijf kunnen. Akoopal overleg 29 mrt 2011 19:54 (CEST)[reageer]
U zou dus informatie kopiëren. Maar omdat dit niet mag, moeten de zinsconstructies verdraaid worden. Maar dus in de feiten zit je dan gewoon informatie die op die externe sites te vinden is, gewoon over te schrijven. Wat dus schending is van copyright. Maar de foto's, tekeningen, en filmpjes die mogen niet gekopiëerd worden. Hoe doe je dat dan ? Op de engelse wiki staat er een externe link naar een maker van speelgoed waterradjes. Dat vind ik niet kunnen. En toch staat het daar. Ik heb nog geen antwoord gekregen hoe jullie op google producenten kunnen vinden. Anders kunnen we dan ook op deze wikipagina zetten welke zoektermen ze moeten gebruiken om producenten te vinden.
Ik ben akkoord om de links te verwijderen en enkel de namen te vermelden + hun specialiteit. Dan is het een koud kunstje om hun sites te vinden. Hopelijk worden ze op de engelse wiki net zo koosjer als wij, haha--Stillo (overleg) 29 mrt 2011 20:19 (CEST)[reageer]
Nee, ik zou het niet kopieren, ik zou het als een bron gebruiken om het verhaal uit te breiden. Daarbij schrijf je uiteraard het verhaal niet gewoon over met het verdraaien van een paar zinnen, maar combineer je bronnen, schrijf je het op in je eigen woorden en vermeld je uiteraard je bronnen. Dat is een subtiel en toch ook een groot verschil.
Wat betreft de engelse wiki, daar ben ik zelf niet actief, maar zo een link zou ik daar zeker ook weghalen, dat kan je eventueel zelf ook doen. Ik vind het huidige lijstje zonder links al iets beter alhoewel ik het kwa tekst nog niet handig vind om op die manier naar de websites te verwijzen. Het zou iets meer verhalend moeten worden over de huidige producenten van waterraden, nu lijkt het nog heel erg puur op namedropping. Misschien kijk ik er zelf binnenkort nog wel naar. Akoopal overleg 30 mrt 2011 12:34 (CEST)[reageer]