Overleg:Wierook

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Onderstaande tekst was door een anonieme gebruiker toegevoegd en is door mij verwijderd. Dit kan terug worden gezet als dit op termijn een veel gebruikte en erkende therapie is geworden. Overigens past het dan wellicht beter bij het artikel over hersentumoren. Elly 20 mrt 2005 20:06 (CET)

medische toepassingen[brontekst bewerken]

Prof. dr. Simmet, een pharmacoloog, verbonden aan de medische universiteit in Bochum (D) deed onderzoek naar het gebruik van wierookhars, met name de boswellia serrata, bij 25 patiënten met een hersentumor (astrocytoom graad 3 en 4). In de eerste klinische onderzoeken kon men door inname van dit produkt de groei van de tumorstofwisseling en daarmee de groei van de tumorcellen bij sommige patiënten afremmen. Bij alle 25 patiënten bleek het vochtgehalte (oedeem) rondom te tumor te zijn afgenomen. Hierdoor waren zij beter te opereren.

Hallo Elly,

Even nog graag een toevoeging:

Boswellia serrata extract toegelaten als weesgeneesmiddel. Op 21 oktober 2002 heeft de Europese Commissie het Boswellia-extract van een Duitse producent als weesgeneesmiddel toegelaten voor de behandeling van peritumoraal oedeem bij hersentumoren. Deze aandoening kent in de EU ongeveer 55.000 patiënten. De standaardmedicatie die momenteel wordt gegeven bestaat uit glucocorticoïden, die echter op de lange termijn ernstige bijwerkingen met zich meebrengen. Van Boswellia-extract is bekend dat het remmend werkt op de productie van leukotriënen, de lichaamseigen stoffen die veel bijdragen aan de oedeemvorming. Verwacht wordt dat Boswellia-extracten beter zullen worden verdragen. Er wordt momenteel klinisch onderzoek mee gedaan.

Bron: http://www.emea.eu.int

over weesgeneesmiddelen: http://www.weesgeneesmiddelen.nl/index.php/menu/5.

Zet het maar bij hersentumoren (graag met link van wierook naar hersentumor) het kan wel degelijk van belang zijn voor mensen die een hersentumor hebben en nog slechts vaak een korte tijd hebben te leven. En ik kan het weten wat dit betekent !

M.

Fysische ?[brontekst bewerken]

In de huidige versie staat:

Wierook in zijn algemeenheid heeft als een van zijn fysische eigenschappen de mogelijkheid om de ademhaling te vertragen en te verdiepen. Dit is bevorderlijk voor gebed en meditatie. Het is echter de vraag of het voor de longen gunstig is veel wierooklucht in te adem.

Ik vraag me sterk af of dit een neutraal standpunt is. Kent iemand een neutrale bron die deze stelling onderschrijft? Gezien de grote verscheidenheid aan samenstellingen van wierook lijkt me dit een onzinnige stelling. Janmeut 26 jan 2007 12:02 (CET)

Dit lijkt me pure onzin. Zal het verwijderen. Elly 26 jan 2007 12:14 (CET)

Magische wierook[brontekst bewerken]

Dit artikel laat je vallen onder RK en Christendom. Wierook wordt natuurlijk ook juist door (neo)paganisten gebruikt, kijk bijvoorbeeld eens hier: Magische Wierook. Lijkt het je wat om iets over ander dan CHR. gebruik in het artikel te verwerken? (Ik wil niet gelijk bruut iets door je tekst heen gooien.) liefs LVX 23 feb 2007 19:30 (CET)

  • Lijkt me vanzelfsprekend dat daar ruimte voor is. Janmeut 26 feb 2007 13:13 (CET)

Wierook = Olibanum[brontekst bewerken]

(Sorry for english use) Are "Wierook" and "Olibanum" synonyms (2 different pages on the wiki NL), or are there nuances? Because I have to translate Boswellia sacra to common names in French ("encens" or "oliban") and in Flemish (Belgian Dutch) for labelling purpose.