Overleg:ZMLK-onderwijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik heb ernstige twijfels bij de opzet van dit artikel. Voor zover ik weet is de ZMLK een school voor Zeer Moeilijk Lerende Kinderen, en speeld IQ geen rol in de definitie. De pagina is op zn zachtst POV, en op zn slechtst totaal onjuist. Zeker de grens van <69 lijkt me onzinnig, zeker omdat er niet eens bij gesteld wordt aan de hand van welke maatstaf exact, aangezien er meerdere methoden zijn om een IQ te meten. De school is bedoeld voor leerlingen met leerproblemen, zeer ernstige leerproblemen, en IQ heeft voor zover ik weet niet de eerste rang. Zeker wanneer je bedenkt dat de meeste leerlingen op bepaalde (nauwe) gebieden juist behoorlijk intelligent zijn maar extreme leerproblemen hebben door bijvoorbeeld relationele problemen, contactproblemen enz, zou je bij een dergelijke, niet onderbouwde, definitie je twijfels zetten. effe iets anders 24 jul 2006 23:48 (CEST)

Je hebt wel gelijk dat je bij die indeling je twijfels mag hebben, dat laat onverlet dat de indeling die in het artikel wordt gegeven wel steeds gebruikt werd, dat het artikel verbetering behoeft lijkt mij duidelijk, maar ik zou er tegen zijn als die absurde grens niet meer in het artikel genoemd wordt. Die is jarenlang gebruikt (hoe het zeer recent is weet ik niet, maar ik ben niet optimistisch)Peter boelens 25 jul 2006 00:50 (CEST)
Als je die grens noemt, is m.i. een bronvermelding noodzakelijk, maar nog belangrijker is het vermelden van de context. effe iets anders 25 jul 2006 01:09 (CEST)
Enig speurwerk op Kennisnet leerde mij overigens dat nog steeds een IQ-grens wordt gehanteerd, zij het niet meer op 70 maar op 60. Daarnaast heb ik het idee dat het lemma onderdeel zou moeten uitmaken van een serie over het Speciaal Onderwijs, dat zou een beter kader geven. Overigens denk ik wel dat jij in je eerste opmerking meer doelt op de scholen voor zmOk, dan op die voor zmLk, bij welk type het specifiek gaat om kinderen met een ernstig leerprobleem dat een verstandelijke oorzaak heeft, in het onnavolgbare jargon hoort zmLk bij cluster 3, terwijl zmOk bij cluster 4 hoort. Peter boelens 25 jul 2006 12:25 (CEST)
Het begint me gewoon te jeuken als ik dit artikel lees, de terminologie komt mij erg achterhaald voor. "Zwakzinnig", "autiklas", volgens mij wordt dit allang niet meer gebruikt. Peter heeft gelijk wat het ZMLK EN ZMOK betreft, met het IQ zit je denk ik nog niet helemaal goed. Met indiceringen voor dit soort onderwijs wordt volgens mij geen IQ-grens meer gehanteerd, maar naar de capaciteiten van een kind op deelgebieden gekeken. Ik denk wel dat dit soort info wiki-waardig is, maar niet in de huidige vorm. --Cyriellie 25 jul 2006 17:58 (CEST)
Voel je vrij!. Wat de IQ-grens betreft. Ik kwam die tegen op een van de pagina's via Kennisnet. Wat ik verder begreep is dat de grens niet meer heel hard is, maar nog steeds als belangrijke indicator wordt gebruikt (en vraag me ajb niet hoe de Indicatiecommissie het IQ meet, dat gaat mijn beperkte kennis van dit onderwerp te boven). Overigens mijn voornaamste interesse op dit gebied ligt bij het rugzakje, dan kom je uiteraard ook cluster 3 en 4 tegen. Peter boelens 25 jul 2006 18:08 (CEST)


Sjabloon verwijderen[brontekst bewerken]

Kan iemand het sjabloon verwijderen?
Het artikel ziet er encyclopedisch uit want er zijn geen klachten meer gekomen van wat er nog moet gebeuren, dus wat mij betreft mag het weg. Galius 10 aug 2006 17:00 (CEST)