Overleg:Ziryâb

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 5 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Raar probleem met noten[brontekst bewerken]

Heeft iemand enig idee hoe dit ontstond?? In noten 5 en 6 staat:

(5) bezocht op

en in noot staat:

(6) bezocht op 2008-01-28.

Echter, in de syntax voor de betreffende noten staat hier van niets, heb ik er ook niet in gezet. Hoe halen we deze rare tekst weg? (de tekst kwam er in nadat er een nieuw sjabloon voor "Bronnen, noten en/of referenties" door iemand (?) in werd gezet.)

5. ↑ a b [ The Golden Age of the Moor] bezocht op

6. ↑ a b Flight of the Blackbird bezocht op 2008-01-28

Vriendelijke groet,

--Allardo 7 mei 2009 02:24 (CEST)Reageren

gefixt. Probleem zat in het sjabloon citation - mvg RonaldB 7 mei 2009 03:02 (CEST)Reageren

Thanx!!! Ik zal me daar bij gelegenheid eens in verdiepen! m.vr.gr. --Allardo 7 mei 2009 12:35 (CEST)Reageren

Beste mensen![brontekst bewerken]

Hartstikke leuk dat er zoveel aandacht voor het artikeltje over Ziryâb is. Het verheugt mij dat het kennelijk een aardig onderwerp is!

Er wordt ook druk in de data veranderd. Op zich prima! Toch heb ik bij een aantal veranderingen en conclusies mijn twijfels. Om de zuiverheid van het artikeltje te waarborgen is misschien enig overleg misschien zinvol!

Mijn punten zijn:

Geboorte plaats - plaats van overlijden[brontekst bewerken]

Tot nog toe kwam ik nergens een vermelding tegen waar Ziryâb geboren werd dan wel gestorven zou zijn. Er wordt door iemand Bagdad ingevuld als geboorteplaats, maar al in het verloop van de zelfde zin wordt vermeld dat hij afkomstig uit het gebied van “Dasht-e Arzhan, in de Fars Parsi-provincie van Perzië", was. Zo lijkt het niet logisch dat hij in Bagdad werd geboren! Zelfs is er sprake van dat hij een Zanj, uit Tanzania afkomstig was. Het is dus vervolgens ook nog eens de vraag òf hij wel werkelijk Koerdisch was, of dat hij eigenlijk een Tanzaniaan wiens ouders dan wel hij zèlf als slaaf in Koerdistan verzeilt was geraakt. En... wordt een slaaf ooit een ingezetene van zijn "gijzelland", behalve wanneer het dit land dat goed uit komt? Een claim van Koerden als ware hij één van hen is volgens deze informatie dan toch minstens arbitrair!

Ook over de locatie van zijn overlijden kwam ik tot op heden nog toe niets basaals tegen. Wellicht mag men aannemen dat dit Córdoba was, maar zeker is dit niet!

Er heerst nogal wat willekeur op de diverse Wiki sites: De Franse editie vertelt dat hij werd geboren in Bagdad, en overleed in Cordoba, maar zonder verwijzing. De Engelse weet het niet (zie boven), de Catalaanse idem. De Spaanse zegt dat hij in Irak werd geboren, en laat hem sterven in Cordoba. De Italiaanse praat de Spaanse na en de Portugese doet het weer zonder plaatsen. En alles zonder verwijzing. In de niet-WIKI artikelen ben ik hierover nog maar weinig (niets dus!) tegen gekomen.

Waar opgeleid? Was hij een Tanzaniaans – Zanji’s - Koerdisch - Irakees – of islamitisch persoon?[brontekst bewerken]

Ziryâb heeft zijn opleiding in elk geval (grotendeels) wèl in Bagdad gekregen. Dit wordt meermaals beschreven. Ongetwijfeld was hij moslim. Maar of hij op grond daarvan als islamitisch persoon en islamitisch poëet mag worden aangemerkt is maar de vraag. Het is arbitrair, maar in geen enkel tot nog toe gelezen artikel over las stonden "getuigenissen" van zijn islamitische inzichten! Wèl zeker is dat hij in de eerste plaats op Arabische wijze werd opgevoed, volgens de (toenmalige) vigerende Arabische waarden en normen (waartoe ook -onontkoombaar- de islam hoorde!) Op grond van dit alles kunnen we stellen dat hij in de eerste plaats als een "Arabisch" persoon. Hij schreef en dichtte in het Arabisch, hij was opgevoed in de Arabische cultuurtraditie. Men zou kunnen besluiten dat een link naar categorie Arabisch schrijven of poeët (als zoiets al bestaat), logisch is. Als Arabisch persoon, in Bagdad aan het hof van de Emir, was hij ongetwijfeld impliciet een “islamitisch persoon”. Maar of hem recht gedaan wordt door hem als zodanig te categoriseren is, is de vraag. Anwar Sadat, zeker ook een moslim, wordt niet gecategoriseerd als “islamitisch persoon”. Of Ziryâb ooit 'islamitische gedichten' schreef, wordt nergens met een woord over gerept. Dus geen islamitisch poëet... Etc.

Het kan natuurlijk heel goed zijn dat er artikelen op schrift gesteld zijn die ik niet ken, waarin deze zaken expliciet beschreven worden. Dat zou mooi zijn! Ik vind de figuur Ziryâb, die ik bij toeval tegen kwam, een fascinerende persoon. Uitgaande van de engelse Wiki-tekst heb ik deze vrij vertaald en heb nagenoeg daar vermelde linken nagelezen en hier en daar wat aan passingen gedaan. Ik realiseer mij dat alles hoe dan ook nooit 100% zeker kan zijn. Het lijkt mij zinvol geen eigen interpretaties toe te voegen door 'correctoren', tenzij deze gefundeerd zijn!

categorie linken[brontekst bewerken]

Volgens mijn bescheiden mening komen er uit het Ziryâb-artikeltje een aantal -in mijn ogen veel belangrijker- onderwerpen naar voren waarnaar potentiële linken zinvoller zijn dan die er nu staan. (Koerdisch persoon, Koerdisch muzikant, waarbij zeker arbitrair is òf hij dus überhaupt wel Koerdisch was!) Ik noem de linken tussen categorie "gastronomie" en tafelgewoonten en Ziryâb. De link tussen Ziryâb en "voeding". De link naar de categorie (seizoens)"mode". Een link naar categorie "haarmode". Een link naar categorie "cosmetica". Een link naar categorie "schoonheidssalon". Hetzelfde geldt zijn invloed als innovateur op gebied van muziekinstrumenten, ook tot op de dag van vandaag van belang: categorie "muziekinstrumenten".

Ziryâb bracht zijn kennis over ARABISCHE muziek(traditie) mee naar al Andaluz, dus ook daar lijkt een link categorie "Arabische muziek" terecht! Ziryâb’s invloed wordt tot op de dag gevoeld in de Spaanse muziek. Daarnaast is een kenmerk van bepaalde flamenco stijlen (bijvoorbeeld de sequiriyas) de Arabisch aandoende toonvoering. Derhalve een niet onlogische verwijzing naar categorie "Spaanse muziek" en “categorie flamenco”. Ook zijn kwaliteiten als poezie schrijver werden genoemd en geroemd (link Arabische Poezie). Ook introduceerde hij volgens de legende (?)in Europa de astronomie, wat hij er ook verder mee en voor deed. Naar mijn idee is dan een link naar “categorie astronomie” voor hem die de satronomie in Europa introduceerde geen onzinnige link.

De persoon Ziryâb -wat er als figuur aan hem dan ook terecht of onterecht toegeschreven wordt- was een bij uitstek veelzijdig figuur. Ik denk dat het mooi is dat lezers van de verschillende categorieën naar Ziryâb te kunnen leiden om hen zo te laten beseffen dat de kern van hun interesses, veel zaken die wij als onderdeel in onze cultuur als ‘normaal’ beschouwen, ooit bij Ziryâb, Arabisch-Moorse cultuur (die overigens toen nog geen islamitische cultuur was: Mohammed was nog maar nèt -zo'n 130 jaar- overleden. In zo'n korte tijd kan een zelfstandige cultuur zich niet opgebouwen. Waarschijnlijker is dat de Islamitische cultuur - voortgekomen uit de al bestaande locale cultu(u)r(en)- de zaken die Ziryâb introduceerde opnam in de zich dan ontwikkelende islamitische cultuur. Ziryâb gaf waarschijnlijk veel al in Bagdad bestaande cultuur, aangevuld met eigen ideeën, door in Spanje. Wat hem overigens niet minder waardevol maakt!

Voordat we in een eindeloos "intoetsen - wissen" (wellis - nietis) verhaal terecht komen, ben ik erg benieuwd naar de argumenten om de eerder door mij gelinkte categorieën te wissen.

Excuus voor de uitgebreide opmerkingen, maar ik hoop zo mijn punten duidelijk te hebben gemaakt?

Met vriendelijke groet --Allardo 11 mei 2009 23:34 (CEST)Reageren

[[Gezien het feit dat er na twee maanden wachten op een reactie er geen enkele kwam op mijn schrijfsels hierboven, ga ik ervan uit dat men het met mijn argumenten eens is en zal ik de gewiste linken herstellen!

Vriendelijke goeten,]] --Allardo 16 jul 2009 09:02 (CEST)

De betreffende cat. links zijn destijds gewist, omdat deze categorieën niet bestaan. Ik heb de links daarom nu weer gewist en vervangen door de wel bestaande cat. "Arabisch persoon". Alankomaat 25 jan 2010 13:31 (CET)Reageren

Dode link[brontekst bewerken]

Tijdens enkele automatische controles bleek de onderstaande externe link onbereikbaar. Controleer alstublieft of de link inderdaad onbereikbaar is. Verwijder deze tekst alstublieft na een succesvolle controle of na het verwijderen of corrigeren van de externe link. Als er dan een lege overlegpagina achterblijft, dan graag er {{Nuweg|Linkmelding afgehandeld}} op plakken. Zie voor de procedure Wikipedia:Wanneer extern linken#Wat te doen bij een onbereikbare externe link?.


Deze website is bewaard in het Internet Archive. Overweeg te linken naar een gearchiveerde pagina: [1]. --RobotJcb 24 sep 2009 05:34 (CEST)Categorie:Wikipedia:Onbereikbare externe linkReageren

Hallo RobotJcb / Jacob,
Inderdaad lukt het mij ook niet meer met de betreffende links te verbinden. Indertijd heb ik ze allemaal nog eens gecontroleerd, en werkten ze. Maar weg is weg, niets aan te doen.
Vriendelijke groet --Allardo 24 jan 2010 01:29 (CET)
PS.: Wat bedoel je ermee dat deze site bewaard wordt in het Internet Archive? Wat is voordeel van linken naar gearchiveerde pagina? Ofschoon ik nog steeds bijleer, ben ik duidelijk nog altijd een Wikibeet.... A.

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Ziryâb. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 11 jun 2018 15:54 (CEST)Reageren