Overleg:Zwijndrecht (Nederland)
Onderwerp toevoegenMag ik in dit artikel schrijven dat Zwijndrecht een voorstad van Dordrecht is? Steinbach 11 apr 2005 18:56 (CEST)
- Dat kun je gerust stellen. Voel je vrij! Fransvannes 11 apr 2005 19:53 (CEST)
- Nou moet ik als oud-Zwijndrechter toch even protesteren hoor. ;-) Zwijndrecht functioneert namelijk net zo goed als voorstad voor Rotterdam en heeft bovendien zelf ook aardig wat bedrijvigheid. Zwijndrechters hebben zich altijd verzet tegen annexatie pogingen en het dorp is inmiddels zelf een fikse stad geworden. Jcwf 13 apr 2005 22:14 (CEST)
- Zwijdrecht is een zogenaamde "Drechtstad", dus een gedeelte van het samenwerkingsverband van de agglomeratie Dordrecht, naast Papendrecht, Sliedrecht, Ambacht, Alblasserdam en 's Gravendeel (en uiteraard Dordrecht zelf). Zie www.drechtsteden.nlgidonb 14 apr 2005 00:59 (CEST)
- Ook al is Zwijndrecht geen echte stad, je kan het best wel zo zeggen.
- Kijk Gidonb, dat bedoelde ik nou. Een voorstad hoeft ook niet volledig tegen zijn verzorgingscentrum aan te leunen, daar heb je de termen forensenstad en slaapstad voor. En al heeft het inmiddels in de 40.000 inwoners, Dordrecht heeft er bijna drie keer zoveel. En dat de Drechtsteden met zijn allen ook nog eens tegen Rotterdam aanleunen is een ander verhaal. Steinbach 14 apr 2005 11:59 (CEST)
Hoi Steinbach, de Drechtsteden zijn ongetwijfeld een agglomeratie rondom Dordrecht. Deze agglomeratie is bij uitstek een conurbatie, dus een groep aan elkaar gegroeide plaatsen die een binding delen tussen de regionale stad en een derde, meer metropole stad. Vriendelijke groet, gidonb 14 apr 2005 12:33 (CEST)
Wow, wat een goddelijke tekst over de historie ineens. Dankjewel Ivar! Voor alle zekerheid: het is toch geen gecopyrighte tekst van een andere site ofzo? Steinbach 17 apr 2005 14:45 (CEST)
- Ik moet volledig toegeven dat het maar een klein deel van mezelf heeft, en het komt voor het overgrote deel van de gemeentelijke website. Hierbij zet ik direct ook voor het nageslacht de goedkeuring van de gemeente (aangevuld met (IS:) markering) :
Subject: RE: overnemen delen van de website Date: Wed, 6 Apr 2005 12:55:22 +0200 From: Wouterse A. (Ad) To: Ivar Snaaijer Geachte heer Snaaijer, Hierbij verleen ik u toestemming om uw Zwijndrechtpagina van Wikipedia aan te vullen met gegevens van onze website. Ik vertrouw erop u hiermee van voldoende gegevens te hebben voorzien. Mocht u nog vragen hebben, kunt u altijd contact met mij opnemen. Met vriendelijke groet, Ad Wouterse -----Oorspronkelijk bericht----- Van: Ivar Snaaijer Verzonden: maandag 28 maart 2005 13:49 Aan: Gemeente zwijndrecht (IS:officiele mailbox van de gemeente) Onderwerp: overnemen delen van de website Hier bij vraag ik toestemming om de Zwijndrecht pagina (IS: link naar pagina) van Wikipedia (IS: Link naar Wikipedia) aan te vullen met (evt door mij vertaalde) gegevens die ik baseer op de gemeente website. In het bijzonder gaat het mij om de volgende pagina's : Stad in beeld Statistieken Historie Het belangrijkste gevolg van het overnemen van gegevens naar de Wikipedia is dat deze gegevens onder de GNU Free documentation licentie (IS:Link naar GFDL) worden gepubliceerd (itt normaal copyright) en dat de gegevens door middel van een wiki worden onderhouden. n.b. De huidige pagina's op de wikipedia zijn niet door mij gemaakt zoals hier (IS: link naar history) te zien. Ivar Snaaijer.
9???
[brontekst bewerken]Het wapen van Zwijndrecht is volgens deskundigen een oud familiewapen, ooit gevoerd door een familie Van Zwijndrecht. Op 20 februari 1816 is bij besluit van de De Hooge Raad van Adel de gemeente Zwijndrecht in het bezit gesteld van dit wapen. Het bestaat het uit een gouden schild, beladen met drie zwarte ‘vuurijzers’ (heugels). Kenmerkend voor het wapen is de eerste heugel met negen tanden, terwijl de tweede en de derde heugel acht tanden hebben. Aanvankelijk werd aangenomen dat de heugels een symbool waren voor de vuurijzers waarmee zoutpannen boven het vuur werden gehangen in de vele zoutziederijen van Zwijndrecht. Dit is echter onwaarschijnlijk, omdat het wapen al in 1453 werd gevoerd, terwijl de zoutindustrie pas ontstond aan het einde van de zestiende eeuw. De herkomst van de heugels en van de familie Van Zwijndrecht is onbekend.
na te tellen zie ik toch echt overduidelijk dat ze er alledrie 8 hebben...
- Het heeft nogal geduurd voordat iemand het merkte, ik heb me, toen ik de tekst erin had gezet, een foto te maken van het wapen zoals het in het gemeentehuis staat (waar het dus wel een met 9 moet hebben.) maar dat heb ik nogal op zijn beloop gelaten en ze zijn het momenteel aan het verbouwen. Ik verwacht dat het gemeente wapen door iemand met ctr+c ctrl+v is gemaakt, niet zo zeer met historish besef. Kortom, wordt vervolgd. Ivar Snaaijer 10 nov 2006 20:49 (CET)
- n.b. Zie ook Hier Nu een plaatje zien te vinden dat ik zo kan gebruiken op wikipedia Ivar Snaaijer 10 nov 2006 21:13 (CET)
vlag
[brontekst bewerken]De Zwijndrechtse vlag is al een tijdje anders hoor.. blauwe en groene stippen op een witte achtergrond..
- De stippen zijn een eigentijds (tijdelijk ?) huisstijl element en heeft dus als zodanig niet veel met het gemeente wapen te maken. Dit blijkt ook uit [Besluitenlijst nr 22 - 14 juni 2005]. Ivar Snaaijer 20 sep 2007 19:14 (CEST)
TANDEN AAN HERALDISCH WAPEN??? ik lees 9 - 8 - 8 tanden in het wapen. maar sect genomen zie ik maar 7 - 7 - 7 tanden in het heraldisch wapen (de vermeende 8ste tand is geen tand maar onderdeel van het handvat anders zit je met je jatten meteen in de tanden, anders zie ik er 8 - 8 - 8). Ach verder niet belangrijk ben wat dat betreft een .......... nu kan het ook zijn dat het heraldisch wapen gewoon niet deugd dat is afgebeeld. Heb er verder geen verstand van, alleen een scherp oog. ;) groetjes, Johannes
Geschiedenis van Zwijndrecht
[brontekst bewerken]Onder het kopje "Zwin en drecht" staat de zin "Bewoners van dat gebied moeten al in de vroege Middeleeuwen (900 - 1300) hun land (beperkt) hebben bedijkt, als bescherming tegen veelvuldige overstromingen." De term vroege Middeleeuwen is een link naar Middeleeuwen. Op deze pagina staat echter dat de vroege Middeleeuwen plm. in 330 beginnen en plm. in 950 eindigen. De periode van 950 tot 1270 wordt Hoge Middeleeuwen genoemd, maar om die term in dit artikel te gebruiken, dat lijkt me niet echt een verbetering van het artikel. Iemand met meer verstand van (één van) beide onderwerpen, voel je vrij en ga je gang! Met vriendelijke groet, Vinvlugt 16 sep 2008 21:08 (CEST)
pre-middeleeuws Zwijndrecht?
[brontekst bewerken]Ik mis eigenlijk enorm veel in de geschiedenis van Zwijndrecht. Om te beginnen is Zwijndrecht in de Romeinse tijd al bewoont. Het vormde een ideale omgeving. Uit de omgeving (richting Heerjansdam) is ook een donk aanwezig met bewoning uit eerdere perioden. Vervolgens zijn er aanwijzingen voor bewoning in de periode rond 1000 na chr. Ook het belang van het klooster aan de munnikensteeg en de vernietiging ervan lijkt me een essentieel onderdeel van de geschiedenis.
Externe links aangepast
[brontekst bewerken]Hallo medebewerkers,
Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Zwijndrecht (Nederland). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:
- Archief https://web.archive.org/web/20120726182346/http://www.beeldbankvenw.nl/ toegevoegd aan http://www.beeldbankvenw.nl/
Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.
Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 14 sep 2017 07:37 (CEST)
Externe links aangepast
[brontekst bewerken]Hallo medebewerkers,
Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Zwijndrecht (Nederland). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:
- Archief https://web.archive.org/web/20100106230427/http://www.nrc.nl/redactie/Doc/gr06/0642.shtml toegevoegd aan http://www.nrc.nl/redactie/Doc/gr06/0642.shtml
Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.
Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 6 okt 2017 15:22 (CEST)