Overleg categorie:Indiaans volk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Voorstel aangepaste indeling en benaming[bewerken]

De verschillende inheemse volken van Amerika zijn nu allemaal wat op een hoop gegooid zonder verdere indeling in categorieën. De indeling van de Engelse Wikipedia is m.i. veel beter:

 • Category:Indigenous peoples of the Americas (Hoofdcategorie) met onder meer als subcategorieën
  • Indigenous peoples of North America
  • Indigenous peoples of Central America
  • Indigenous peoples of South America

Bij ons zou dat kunnen worden:

 • Categorie Inheemse volkeren (of 'volken') van Amerika
  • subcategorie Inheemse volkeren van Noord-Amerika (bestaat al, heb ik aangemaakt)
  • subcategorie Inheemse volkeren van Centraal-Amerika
  • subcategorie Inheemse volkeren van Zuid-Amerika

Dus ook 'Inheemse volkeren (of volken) in plaats van 'indianen', vermits deze volken in onze tijd over zichzelf spreken als 'Native Americans'.

Mijn voorstel is dus:

 1. de bestaande categorie 'Indiaans volk' hernoemen naar 'Inheemse volkeren van Amerika'
 2. de subcategorieën die nog ontbreken aanmaken.

--Beachcomber 17 mrt 2009 19:20 (CET) van Portaal:Inheemse volkeren van Noord-Amerika

We hebben al een algemene categorie voor Indiaanse volkeren en voor vrijwel elk land in Amerika een categorie met volkeren per land (Waarin het grote merendeel telkens indiaans is). Dat is m.i. voldoende. Als we de categorie met indiaanse volkeren al verder opdelen kunnen we dat beter per cultuurgebied doen (Noordpoolgebied, plains, Meso-Amerika, Caribisch gebied, Andes, dat soort gebieden). Mixcoatl 18 mrt 2009 20:49 (CET)
(ik plaats hier even mijn antwoord van de verwijderpagina voor de categorie:)
Ik dacht dat het nu meer een hutsepot was hoor. Wat is er eigenlijk tegen een mooie geografische, duidelijke opdeling. Elke grote encyclopedie doet dit trouwens ook, en ik bedoel niet alleen de Engelse Wikipedia, maar ook de Encyclopaedia Britannica 2008. Citaat uit lemma " Native Americans":The aboriginal peoples of the Western Hemisphere usually are recognized as constituting two broad groupings. The first and larger group, called Native Americans, is further divided geographically into North American, Middle American, and South American Indian peoples.. Oké, toegegeven, elke opdeling heeft iets kunstmatigs, maar waarom zouden wij, kleine Nederlandstalige Wikipedia, het anders (en slechter) doen dan de grote gerespecteerde EB? Beachcomber 18 mrt 2009 21:10 (CET)
In dat geval ben ik het gewoon niet eens met Brittannica. Een indeling in Noord-Amerika aan de ene kant en Midden- en Zuid-Amerika aan de andere kant slaat voor indianen nergens op, zo'n onderverdeling is alleen logisch als je het over Noord- en Latijns-Amerika hebt, en dat is nou juist precies een onderscheid dat na de komst van de Europeanen is ontstaan. Ik heb op de verwijderpagina een voorstel gedaan voor een compromos, misschien is het handiger het daar af te handelen, daar wordt er uiteindelijk over gestemd. (Ik vind zelf een overlegpagina ook prettiger, maar als we hier tot overeenstemming komen fietst die verwijderdiscussie daar toch wel door heen). Overigens vind ik het prima om Indiaans volk te hernoemen tot Inheems-Amerikaans volk (dat moet wel enkelvoud zijn, zoals alle andere cats hier). Overigens betekent dat wel dat eskimovolkeren daar dan ook onder vallen. Die zijn immers niet 'indiaans' maar wel 'inheems'. Mixcoatl 21 mrt 2009 21:01 (CET)