Overleg gebruiker:84.86.178.73

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 17 jaar geleden door Peter boelens

Moi anonieme gebruiker, ik heb je wijziging op Toetsingsrecht teruggedraaid. Bij je wijziging gaf je aan dat wat je verwijderde 'onzin' is. Inhoudelijk kan ik het daar wellicht mee eens zijn, maar in het lemma was wat jij verwijderde opgenomen als reden voor rechts politici om tegen uitbreiding te zijn. Dat kun je dan niet zo maar verwijderen, tenzij je aangeeft dat het onzin is dat die rechtse politici dit hebben aangevoerd als reden voor hun weerstand. Peter boelens 8 apr 2007 21:06 (CEST)Reageren



Akkoord, maar dit is simpelweg geen argument van rechtse politici (rechtse politici in NL zijn niet tegen de EU (behalve Geertje Wilders maar dat is misschien wel extreem rechts),juist linkse politici!) om tegen opheffing van het toetsingsverbod te zijn. Het is volstrekte onzin en ik kan me niet voorstellen dat er ook maar een politicus 'ter rechterzijde' (van wat?) die het hier mee eens is (waarom ontbreekt een bron/ verwijzing naar iemand die dit vindt?).

Als het toetsingsverbod ook maar op enigerlijwijze effect zou hebben op "supranationalistische nastrevingen van de Europese Unie, waardoor de Nederlandse souvereiniteit stilaan zal verdwijnen" (quod non, internationaal recht is superieur aan niet alleen de wetten maar ook de grondwet! (art 94 GW) dan zou opheffing van het toetsingsverbod juist alleen maar in hun voordeel zijn. Op dit moment treedt de rechter niet in de "grondwettigheid van wetten en verdragen" (art 120 GW). Daar Europees recht verdragenrecht is kan hij dus niet toetsen of Europees recht een inbreuk maakt op de grondwet en dus de soevereiteit van het Nederlandse volk. Politici die dat willen veranderen moeten dus juist voor opheffing van het toetsingsverbod zijn (en artikel 94 GW)

Daarnaast, het Europees recht als zodanig is conform vaste ongeacht de grondwettelijke bepalingen van een lidstaat (sterker nog, de nationale rechter is verplicht nationale (grond)wettelijke bepalingen niet toe te passen indien deze de volledige werking van het gemeenschapsrecht in de weg staan. Zelfs al zou Nederland een bepaling in de grondwet opnemen dat Europees recht niet geldig is in Nederland dan zou dat dus geen werking hebben, toetsingsverbod of niet.

Daar komt nog bij dat dit hele artikel overigens in het algemeen slecht in elkaar steekt. Juridisch klopt er weinig van en het is tevens in slecht Nederlands gesteld. "Supranationalistische nastrevingen" is geen Nederlands. Iets of iemand streeft supranationalisme na.

Wellicht ben ik bij u aan het verkeerde adres om mijn onvrede te uiten, maar ik heb er een grondige hekel aan als mensen (niet u, tenminste ik neem aan dat u dit artikel niet hebt geschreven) Wikipedia gebruiken om hun politieke standpunten te uiten. Het behoort een neutrale encyclopedie te zijn!