Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:Amossamuel/Kladblok

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wim van der Leegte

Wim van der Leegte (Nuenen, 23 augustus 1947) is een Nederlandse ondernemer. Hij was vanaf 1972 tot en met 2016 president-directeur van de VDL Groep.

Inhoud [verbergen]

Begin[bewerken] Tijdens zijn opleiding werktuigbouwkunde aan de HTS liep Wim van der Leegte in 1966 stage in het bedrijf van zijn vader, Metaal- en Constructiewerkplaats P. van der Leegte. Omdat het slecht ging met de gezondheid van zijn vader, moest Wim van der Leegte de leiding van het bedrijf overnemen. Het bedrijf had op dat moment dertig medewerkers in dienst en sloot het jaar 1966 af met verlies. In 1972 kreeg Wim van der Leegte de aandelen van zijn vader in handen. Tot 1979 was Wim directeur van VD Leegte Metaal in Hapert. Door autonome groei en door overnames, ontstond de VDL Groep. In 2015 bedroeg de totale omzet van de VDL Groep 2,687 miljard en waren er bij de aangesloten bedrijven 10.623 medewerkers werkzaam. In 2016 is Wim van der Leegte als president-directeur opgevolgd door zijn zoon Willem van der Leegte. Bij zijn vertrek heeft Wim van der Leegte met de directie een convenant gesloten. Dat moet ervoor zorgen dat de VDL Groep een familiebedrijf blijft en niet naar de beurs gaat.

Nevenfuncties Wim van der Leegte heeft in de loop van de jaren verschillende nevenfuncties vervuld. Hij was onder meer voorzitter van de Eindhovensche Fabrikantenkring en van de stichting PSV Voetbal. Ook heeft hij voor het Eindhovens Dagblad columns geschreven.

Onderscheidingen In 2014 is Wim van der Leegte vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse maakindustrie benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. In 2016 werd Wim van der Leegte door de Stichting Familie Onderneming uitgeroepen tot Boegbeeld Nederlands Ondernemerschap. In 2017 heeft Wim van der Leegte Het Gouden RAI Wiel gekregen. Deze prijs is hem toegekend voor zijn bijdrage aan de mobiliteitsindustrie en aan de Nederlandse werkgelegenheid.

Paardensport In 2000 is Wim van der Leegte begonnen met zijn eigen springstal, Stoeterij Duyselhof. De stoeterij heeft alle voorzieningen die vereist zijn voor het fokken, het opleiden en het trainen van springpaarden.

Trivia Zijn studie aan de HTS heeft Wim van der Leegte in 2004 alsnog officieel afgerond. In dat jaar kreeg hij het HTS-diploma Technische Bedrijfskunde. De titel van zijn afstudeerscriptie luidt Behoud van industrie in Nederland door meer arbeidsflexibiliteit.

Bronnen: http://www.vdlgroep.com/?page/111/Home.aspx (geraadpleegd 3 april 2017)

Ton Adang, Kracht door samenwerking Ontstaan en groei van de VDL Groep, 1953-1997, Eindhoven: Lecturis, 1997

Volkskrant, 30 januari 2016, Bedrijf van 3 miljard blijft familiebedrijf