Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:Cleonis/Corioliseffect

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 18 jaar geleden door Cleon Teunissen

Een klein schoonheidsfoutje bij het eerste plaatje: De draai energie blijft gelijk, de snelheid neemt toe.

In de eerste animatie, die ik maar 'de Coriolisballen-animatie' zal noemen, is het zo dat het impulsmoment gelijk blijft, er is behoud van impulsmoment omdat de kracht die er werkt steeds in de richting van de rotatie-as wijst.
Echter, er is geen behoud van draaiingsenergie in de coriolisballen-animatie. Mensen denken soms dat behoud van impulsmoment en behoud van kinetische energie altijd precies met elkaar in de pas moeten gaan, maar dat is niet zo. Neem bijvoorbeeld het afvuren van een kanon. Door het ontploffen van het kruit wordt de kanonskogel de ene kant op geschoten, en de loop maakt een terugslagbeweging. Er is dan een enorme omzetting van potentiële chemische energie naar kinetische energie geweest, en tegelijk is er behoud van impuls.
In de coriolisballen-animatie moet er arbeid worden verricht om de gewichten naar de rotatie-as toe te trekken, er is dus een potentiële energie omgezet in kinetische energie. De draaienergie blijft niet gelijk in de coriolisballen-animatie. --Cleon Teunissen|Overleg 12 jul 2005 23:25 (CEST)Reageren