Overleg gebruiker:GJ D

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 maanden geleden door Wilrooij in het onderwerp Taxameter

Taxameter[brontekst bewerken]

Hoi GJ D, bedankt voor je toevoeging aan de taxameter pagina. Met de verandering van de beschrijving van tegenwoordige tijd naar verleden tijd heb ik echter mijn twijfels. Weet jij hoe de situatie is in bijvoorbeeld België of Suriname, worden het afstandstarief en het tijdstarief daar ook tegelijkertijd berekend? Of hoe is het in de andere EU-landen?

Ik heb geprobeerd een taxameter zo te beschrijven, zoals die in de meeste landen van de wereld wordt toegepast. Hoe de situatie in Nederland is, staat uitgebreid beschreven op de Taxi (vervoer) pagina. Een fabrikant van taxameters wil natuurlijk een taximeter aanbieden die in zoveel mogelijk landen gebruikt kan worden, zeker in de EU. En als taxipassagier wil ik niet alleen weten hoe een taxi in Nederland werkt, maar bijvoorbeeld ook in Egypte als ik daar op vakantie ben.

Mijn idee is, om de verleden tijd weer in tegenwoordige tijd te veranderen en bij de tarieven aan te geven, dat de taximeter ingesteld kan worden tussen afstand of tijd en afstand en tijd, d.w.z. kan worden aangepast aan het land van inzet. Wat is jouw mening?

Groet Wilrooij (overleg) 18 dec 2023 10:12 (CET)Reageren

Hoi Wilrooij. Er is geen simpel antwoord, er zijn vele systemen. De Nederlandse meters weken sowieso altijd al af van alle andere meters. Het Nederlandse systeem was voor de meeste taxameters onmogelijk, hiervoor was echt nieuwe firmware nodig indertijd. (ik verkocht en installeerde taxameters).
Ik zou de tekst nu even zo laten eigenlijk. Als je andere systemen wil beschrijven moet je echt per land en zelfs per regio en/of stad gaan beschrijven. Zo word er in de VS nog wel een met blokken gerekend (fijne weet ik er niet van).
~~ GJ_D (Gerrit Jan Dreijer) (overleg) 18 dec 2023 10:19 (CET)Reageren
Oké, dan laat ik het voor nu zoals het is, misschien reageren ook andere gebruikers nog. Bedankt Wilrooij (overleg) 18 dec 2023 10:40 (CET)Reageren
Hoi Gerrit Jan, ik heb me er nog een beetje in verdiept en gevonden, dat men van een dubbelsysteemmeter spreekt wanneer de ritprijs gelijktijdig door tijd- en afstandstarief wordt bepaald en van een enkelsysteemmeter, wanneer de ritprijs hetzij door het tijdtarief hetzij door het afstandtarief wordt bepaald. Ik heb het artikel in die zin aangepast. Groet, Wilrooij (overleg) 18 dec 2023 23:05 (CET)Reageren
Hoi Wilrooi, het enkel-/dubbelsysteem is een kreet die mij onbekend is. Dit was ook nooit instelbaar op een taxameter omdat het "dubbelsysteem" echt iets Nederlands was dat plotseling ontstond. Alle meters moesten een firmware aanpassing.
Ook mis ik een beetje het instaptarief bij het eindbedrag. In Nederland bestaat dit niet meer, maar verder overal wel. 2A02:A455:51F5:1:81E9:64E8:BD05:C30D 19 dec 2023 07:59 (CET)Reageren
Eigenlijk is dit als je het verhaal algemeen wil maken veel te complex. Er bestaan honderden soorten tarieven en rekenwijzen. Ook de omschakelsnelheid word meestal niet berekend maar gewoon vastgelegd.
~~ GJ_D (Gerrit Jan Dreijer) (overleg) 19 dec 2023 08:12 (CET)Reageren
Hoi Gerrit Jan, ja, het onderwerp is zeer complex en dat is waarschijnlijk ook de reden waarom er al zo lang geen artikel over een taxameter is verschenen. Tussen de lidstaten van de EU zijn er in de tussentijd echter wel een aantal aanpassingen geweest in de wetgeving. Het enkel-/dubbelsystem staat beschreven in de ijkregeling voor taxameters (zie hier), die echter is vervallen in 2007. Weet jij waar ik de huidige ijkregeling kan vinden?
PS. Een omschakelsnelheid hoeft niet worden vastgelegd omdat een taxameter die op een eenvoudige manier zelf kan berekenen op basis van de tarieven.
Groet, Wilrooij (overleg) 19 dec 2023 11:44 (CET)Reageren
Hoi, een omschakelsnelheid is op dit moment in Nederland helemaal niet meer van toepassing. Uiteraard berekend een beetje meter die zelf. Dit word echter niet altijd gedaan maar word er een vaste snelheid ingesteld, bijvoorbeeld 5km/u.
De huidige regeling is vrij simpel volgens mij. Er zijn geen vastgestelde tarieven maar vastgestelde maximumtarieven voor:
Wachttijd, afstand en tijd personenauto
Wachttijd, afstand en tijd personenbus 2A02:A455:51F5:1:6133:B247:31B0:9CB7 19 dec 2023 17:53 (CET)Reageren
Ik heb aan het artikel een externe link toegevoegd naar een publicatieblad van de EU met de regels voor taxameters. Op pagina 69 wordt gesproken over de normale berekeningswijze S (enkelvoudige toepassing van tarief) en de normale berekeningswijze D (dubbelvoudige toepassing van tarief). In Nederland is dus blijkbaar berekeningswijze D van toepassing, waarbij de omschakelsnelheid geen enkele rol speelt. Deze regeling is inderdaad heel simpel omdat de taxameter de snelheid niet hoeft te meten en gewoon permanent overschakelt naar wachttijd plus afstand. Wat een vaste snelheid van bijvoorbeeld 5 km/h dan nog te betekenen heeft, begrijp ik echter niet.
Wat ook anders is in Nederland (of algemeen bij berekeningswijze D?), is dat na het inschakelen en het tonen van het instapbedrag een bepaalde afstand (2 km?) vrij is en niet, zoals bij berekeningswijze S, een aantal geldsprongen. Dit is iets heel anders, want een geldsprong kan niet alleen worden veroorzaakt door een afgelegde afstand, maar ook door het verstrijken van wachttijd. Weet jij hier meer over? Heeft dat iets te maken met een wachttijd, voorafgaand aan een rit? Groet Wilrooij (overleg) 19 dec 2023 20:52 (CET)Reageren
Hoi Wilrooij, ik ben er al weer even "uit", gestopt omdat ik me niet kon vinden in de steeds wijzigende regels. Voor Nederland waren al weinig meters beschikbaar omdat weinig fabrikanten de vingers wilden branden aan de Nederlandse markt. Onze meters verschilden in zowel hard- als firmware van alle andere meters. Een meter uit b.v. België kon in Nederland nooit gebruikt worden. Het was zelfs zo erg dat ten tijde dat de boordcomputer verplicht werd deze nog jarenlang niet in taxi's werden ingebouwd omdat ze niet bestonden: de fabrikanten hadden geen zin in het ontwikkelen van boordcomputers speciaal voor de rare Nederlandse eisen. Daar ben ik er ergens uitgestapt en heb me alleen nog toegelegd op mijn core-business: industriële installaties.
Ik heb zo het antwoord op jouw vraag niet paraat en te weinig tijd om me er weer in te verdiepen.
Ik denk dat met een volledige beschrijving van de tariefopbouw we misschien een beetje te ver gaan bij het beschrijven van een taxameter. Misschien is het beter gewoon de mogelijkheden van de meter te bespreken en alle tarieven zelf buiten beschouwing te laten.
~~ GJ_D (Gerrit Jan Dreijer) (overleg) 20 dec 2023 08:41 (CET)Reageren
Hoi Gerrit Jan, ja, dat is misschien de beste oplossing. Bedankt tot dusver! Wilrooij (overleg) 20 dec 2023 20:50 (CET)Reageren