Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:IrvingSchenker/Kladblok

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Eric de Brabander[brontekst bewerken]

Eric de Brabander

Eric de Brabander (12-03-1953) is een Curaçaose schrijver. Na zijn studie tandheelkunde in Nederland werkte hij enige jaren als tandarts op Curaçao en was verbonden aan een universiteit in Rochester New York voordat hij zich definitief vestigde op Curaçao waar hij sindsdien een maatschap heeft in het oude stadsdeel Otrobanda. Hij publiceerde verschillende wetenschappelijke artikelen op tandheelkundig gebied voordat hij zich aan de literatuur wijdde en recensent werd van het Antilliaans Dagblad. De Brabander is tevens schrijver van essays.

Romans[brontekst bewerken]

In 2009 debuteerde de Brabander bij uitgeverij In de Knipscheer met Het hiernamaals van Doña Lisa, een roman over de kakofonische orkestbak van de Cariben. Het hiernamaals van Doña Lisa werd genomineerd op de longlist van de Libris Literatuurprijs.

In 2011 volgde de roman Hot Brazilian wax, een aanklacht tegen de Curaçaose kwakzalverij. Professor Wim Rutgers, criticus, Surinamist en literatuurgeschiedschrijver zei over deze roman:

“Meergelaagdheid van verhalen leidt tot vragen en discussie, iets wat aan een eendimensionaal verhaal ontbreekt. Zei de bekende Nederlandse auteur Simon Vestdijk niet ooit: een roman die het niet waard is twee keer te lezen, is het ook niet waard een keer te lezen? Ik heb de roman inderdaad met een flinke tussenpoos twee keer gelezen, de tweede keer intensiever en met evenveel plezier. In de wetenschap dat interpretatie nooit definitief is, zal ik het boek ooit nog een derde keer gaan lezen”.

In 2013 verscheen De supermarkt van Vieira, het vergeten verhaal over de kaping van het passagiersschip de Santa Maria ten tijde van de Portugese dictator Salazar. Met deze kaping poogden de kapers een einde te maken aan het dictatoriale bewind van Franco en Salazar op het Iberisch schiereiland. De Leeuwarder Courant schreef over dit boek:

"De Brabander ontrukt met deze roman de geschiedenis van die scheepskaping aan de vergetelheid. Maar die mag dan het aangrijpingspunt zijn voor het in een sobere stijl geschreven verhaal, hoofdthema is het steeds aanwezige, maar zelden expliciet benoemde schuldgevoel van João. Over het in de steek hebben gelaten van zijn vrouw en kind, over zijn betrokkenheid als jonge soldaat bij de ongelukkige dood van een dwangarbeider in Angola, toen nog een Portugese kolonie, en over de kaping zelf, waar een scheepsofficier bij omkwam, en die wel opzien baarde, maar de Portugese dictatuur niet aan het wankelen bracht".

In 2016 werd in Amsterdam Het dilemma van Otto Warburg gepresenteerd. Het verhaal gaat over de twintigste eeuwse wetenschapper Otto Warburg die de Nobelprijs kreeg in 1931 voor zijn kankeronderzoek, en daarna hopeloos verstrikt raakte in het morele verval van Nazi-Duitsland. Het gaat ook over de Dominicaanse republiek ten tijde van het meedogenloze Trujillo-bewind en de nasleep daarvan. Jan Brokken zei over dit boek:

“Na zijn eerste drie romans dacht ik dat Eric de Brabander een echte Caribische schrijver zou worden met een Caribische thematiek. In zijn vierde roman, Het dilemma van Otto Warburg, verbreedt hij zijn onderwerp echter aanzienlijk, duikt hij de geschiedenis in en stuit hij op universele dilemma’s. En dat vind ik getuigen van een grote scheppingsdrang en een enorme durf".

Het film- en boekenblog Ansiel, een van de belangrijkste recensie-sites in Vlaanderen, stelde uit het Nederlandstalige boekenaanbod van 2016 een Nederlandse fictie top-15 samen en nam daarin op de vierde plaats de roman Het dilemma van Otto Warburg op.

In 2018 zag de roman De vergankelijkheid der dingen het licht. De presentatie werd in Amsterdam gehouden door de Amsterdamse dichter en schrijver Ko van Geemert.

"Wanneer’s lands beste uurwerkmaker Thomas Fischer gevraagd wordt een klokje passend te maken voor een nieuw model polshorloge, betwist hij de haalbaarheid daarvan. Toch kómt dat polshorloge er, een Favre-Leuba. En de wijzers van één exemplaar beginnen een bijkans magisch-realistisch verhaal bij elkaar te tikken."