Overleg gebruiker:Mpaap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Toelichting aanpassing uitleg Cronbachs Alfa:


Clustering van items is niet terug te zien in de waarde van Alfa, omdat er gebruik wordt gemaakt van de gemiddelde covariantie! Mede daarom (en omdat Alfa een functie is van het aantal items in de test) is het geen goede maat voor dimensionaliteit/factor structuur.

Om duidelijk te maken dat Cronbachs Alfa een schatting is van de betrouwbaarheid die is gebaseerd op louter 1 test-afname, wordt ook wel gezegd dat Cronbachs Alfa een schatting is van de interne consistentie van een instrument. Deze term wordt helaas vaak verkeerd begrepen, namelijk als indicator van construct validiteit (dimensionaliteit). Daarom raden verschillende auteurs, waaronder Sijtsma, aan om deze term (interne consistentie) te vermijden. Als men een uitspraak wil doen over de dimensionaliteit van een test, is het beter om factoranalyse of Item Respons Theorie te gebruiken.

Referenties:

Sijtsma, K. (2009). Correcting fallacies in validity, reliability, and classification. International Journal of Testing, 9(3), 167-194. Sijtsma, K. (2009). Over misverstanden rond Cronbachs alfa en de wenselijkheid van alternatieven. De Psycholoog, 44, 561 - 567. Sijtsma K. (2009). On the Use, the Misuse, and the Very Limited Usefulness of Cronbach’s Alpha. Psychometrika, 74(1):107-120. Nunnally, J. C. (1978). Assessment of Reliability Psychometric Theory (2nd ed.). New York: McGraw-Hill.

Begin een overleg met Mpaap

Start een overleg