Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:Vtbreet

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Het Bossche Gilde van Goudsmeden.

In het begin van 2010 kwamen 6 goudsmeden die professioneel werkzaam zijn in de binnenstad van 's-Hertogenbosch bij elkaar. Zij spraken over hun zorgen over het dalende niveau van hun vak en vroegen zich af of daar iets aan te doen zou zijn. Het werd het Bossche Gilde van Goudsmeden . Het Bossche Gilde van Goudsmeden is een landelijke organisatie die haar zetel heeft in 's-Hertogenbosch. Het Gilde heeft 7 categorieën van leden op twee niveaus:

  1. Goudsmeden en Meestergoudsmeden.
  2. Zilversmeden en Meesterzilversmeden.
  3. Uurwerkmakers en Meesteruurwerkmakers.
  4. Graveurs en Meestergraveurs.
  5. Emailleurs en Meesteremailleurs
  6. Zetters en Meesterzetters
  7. Restaurateurs en Reparateurs.

Doelstellingen van het Gilde.

  1. Het doel van de vereniging is het bereiken en bewaken van de hoogst haalbare standaard van vakmanschap van al de leden.
  2. Het promoten van het algemeen belang van de leden.
  3. Het aanmoedigen en het promoten van het professionele ambacht van goudsmid en gerelateerde vakgebieden.

Het Gilde tracht dit te bereiken door,

  1. Het Gilde tracht dit doel onder meer te bereiken door het vaststellen van de juiste classificaties voor Leden en Meesters aangesloten bij de vereniging, en door het recht te verlenen aan de Meesters op het gebruik van het logo, de stempel met het logo van het Gilde, het Kwaliteits Certificaat en het gebruik van de letters MBGG als achtervoegsel achter de naam van de Meester.
  2. Het Gilde verwacht een betrokkenheid van de leden bij de opleiding van studenten en scholieren en geïnteresseerden in het vak in het algemeen.
  3. Het promoten van professioneel gedrag van de leden van het Gilde.
  4. Het publiceren en het distribueren van literatuur relevant aan het ambacht van professioneel goudsmid en gerelateerde vakgebieden in de breedste zin van het woord.
  5. Deelnemen aan en het organiseren van andere activiteiten consistent met bovenstaande doelstellingen.

Het Gilde maakt een verschil tussen gewone Leden en Meesters.

Om lid te worden: Een officieel erkende opleiding en de kandidaat moet werkzaam zijn in een beroepsmatige omgeving. Het lid kan ten alle tijden bij het bestuur het verzoek indienen om toegelaten te worden als Meester als hij of zij denkt aan de voorwaarden hiervoor te voldoen. Een lid in deze categorie heeft het recht op het gebruik van het logo en de naam van van het Gilde. Het lid ontvangt een Certificaat waarin de categorie van lidmaatschap staat vermeld. Om lid te worden als Meester: Een officieel erkende opleiding en de kandidaat moet werkzaam zijn in een beroepsmatige omgeving met minimaal 10 jaar aantoonbare ervaring. De ballotagecommissie heeft het recht om de kandidaat te vragen om minimaal 5 werkstukken mee te brengen om het niveau van zijn of haar vakmanschap te bewijzen. Na toelating heeft de Meester het recht op het gebruik van het logo, de stempel met het logo van het Gilde, het Kwaliteits Certificaat en het gebruik van de letters MBGG als achtervoegsel achter de naam van de Meester. De Meester krijgt tegen de betaling van een borgsom gelijk zijnde aan de kostprijs het gebruik van een in brons gegoten gevelornament met het logo van het Gilde. Dit gevelornament blijft echter nadrukkelijk eigendom van het Gilde en moet bij beëindiging van het lidmaatschap om welke reden dan ook onmiddellijk aan het Gilde ter beschikking gesteld, waarna de betaalde borgsom wordt terugbetaald.

Samenwerking.

Het Bossche Gilde van Goudsmeden heeft een affiliatie met the Institute of Professional Goldsmiths'. Beide organisaties hebben besloten om samen te werken om de doelstellingen te bereiken. Het Gilde en de IPG beschouwen de kwalificaties Fellow en Meester en de eisen waaraan door aspirantleden moeten worden voldaan als gelijk.

Externe links.