Overleg sjabloon:Link VIOE

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 1 jaar geleden door Goessebr in het onderwerp Voorstel verouderde URL's omvormen naar nieuwe URI's

Voorstel wijzigingen URL en tekst van de link[brontekst bewerken]

  • de DIBE database van onroerend erfgoed (DIBE = De Inventaris van Bouwkundig Erfgoed) bevat niet enkel "relict" gegevens. Ze bevat ook "gehelen" en "personen". Deze resulteren in een URL waarin het type voorkomt. Zo oa. Zeveren, Waarmaarde als voorbeeld van "geheel" of Mathias Soiron als voorbeeld van een URL link met type persoon. Voorstel is dus om een tweede parameter mee te kunnen geven die het type aangeeft. Indien niet opgegeven, wordt type "relict" gekozen. Mogelijke types zijn dan "geheel" en "persoon". Als voorbeeld van een sjabloon dat reeds iets gelijkaardig doet, even kijken op Sjabloon:Link odis.be.
  • De tekst van de link lijkt me weinig zinvol, omdat niemand iets heeft aan dat referentienummer. Het lijkt dan ook beter om een lijntje tekst te tonen met daarin de PAGENAME referentie en verwijzend naar het agentschap onroerend erfgoed. Ook hier kan hogergenoemd sjabloon als voorbeeld dienen.

Graag reactie op beide voorstellen. Xaviervd (overleg) 27 nov 2015 12:12 (CET)Reageren

Voor Voor Prima verbetervoorstellen. Wanneer dit geïmplementeerd wordt wordt er best voor gezorgd dat het label ook handmatig ingesteld kan worden, zoals dit bij het sjabloon odis.be het geval is. Met vriendelijke groeten, 4ever(Overleg) 28 nov 2015 16:00 (CET)Reageren
Prima, geen probleem. Wel parameter invulling backwards compatible houden OF alles in 1 x corrigeren. Michiel1972 3 dec 2015 02:50 (CET)Reageren

Voorstel verouderde URL's omvormen naar nieuwe URI's[brontekst bewerken]

Het sjabloon Link_VIOE maakt een link aan in de vorm van /dibe/relict/ID. Dit is een verouderde URL, de correcte identifier is https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/ID. Overal waar het type dibe.relict is, kunnen deze 1 op 1 worden aangepast. Bijvoorbeeld: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87642 == https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/relict/87642. Door gebruik te maken van de id.erfgoed.net URI wordt er een permanente link gegarandeerd. Ook al zou de domeinnaam (inventaris.onroerenderfgoed.be) of het path (zoals voorheen dibe/relict) later veranderen. Die URI zal altijd de juiste manier zijn om naar het concept te verwijzen.

De andere types zijn iets complexer omdat er verschillende datasets zijn geïntegreerd tot 1 dataset. Al deze concepten kregen ook een eigen https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/ URI, daar met het verschil dat er de ID's werden verplaatst naar een andere range zodat meerdere datasets tot 1 dataset konden worden geïntegreerd.

Dit zijn de aangepaste ranges per type:

"dibe_orgel": nieuwe_link_id = oude_link_id + 92000

"ivm_varend": nieuwe_link_id = oude_link_id + 99000

"ile_boom": nieuwe_link_id = oude_link_id + 130000

"ile_park": nieuwe_link_id = oude_link_id + 134000

"ile_relict": nieuwe_link_id = oude_link_id + 135000


Speciaal: "dibe_geheel": nieuwe_link_id = oude_link_id + 100000 maar een deel van de gehelen zijn geen erfgoedobjecten maar ondertussen thema's. Dat valt nog apart te bekijken omdat die een interne mapping gebruiken. Bijvoorbeeld voor https://inventaris.onroerenderfgoed.be/themas/11418 (https://id.erfgoed.net/themas/11418). De oorspronkelijke fiche had ID 13177, na correctie van range was dit 113177 (https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/113177), die dan door de interne mapping gaat. Deze links blijven correct door verwijzen dus mogelijk blijven we hier beter af.

Kan ik zelf ergens de broncode van het sjabloon bekijken om een voorstel van aanpassing te door te geven? Goessebr (overleg) 28 mrt 2023 16:38 (CEST)Reageren