Oxymoron (Tüür)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oxymoron
Music for Tirol
Componist Erkki-Sven Tüür
Gecomponeerd voor ensemble
Compositiedatum 2003
Première 12 september 2003
Opgedragen aan Olari Elts
Duur 20 minuten
Oeuvre Oeuvre van Erkki-Sven Tüür
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Oxymoron is een compositie van de Est Erkki-Sven Tüür. Het is geschreven voor het Klangspuren-festival te Schwaz, Tirol, Oostenrijk, vandaar de ondertitel Music for Tirol.

De titel Oxymoron verwijst naar de stijlfiguur. De compositie bevat een aantal muzikale stijlen, die niets met elkaar gemeen hebben, maar die samengevoegd toch één geheel vormen. Je hoort dwarrelende houten blaasinstrumenten, freejazzachtige koper blaasinstrumenten, rockend slagwerk en strijkers die in klanklagen hun bijdragen leveren. De tegenstellingen tussen de stijlen zorgen voor wrijving (dissonanten), micropolyfonie en tegengestelde muzikale belangen. Tegelijkertijd sluiten sommige onderdelen van de compositie in hun gelaagdheid bij elkaar aan, zoals een passage waarin strijkers met klassieke klanken tegenover de rockende slagwerker komen te spelen.

De premiere vond plaats op 12 september 2003 door het NYYD Ensemble en Olari Elts, die later ook de ECM-uitgave verzorgden.

Samenstelling ensemble[bewerken | brontekst bewerken]

  • Alle instrumenten enkel bezet, behalve viool: dwarsfluit, hobo, klarinet, fagot, cornet, trompet, trombone, piano/synthesizer, percussie, 2x viool, altviool, cello en contrabas.

Bron en discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
ECM 1918
freejazz
Iro Haarla
Northbound
ECM Records
ECM 1919
klassiek
Erkki-Sven Tüür
Oxymoron
Ardor
Dedication
Opvolger:
ECM 1920
jazz
Eberhard Weber
Stages Of A Long Journey