Paardensport op de Olympische Jeugdzomerspelen 2010

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Equestrian pictogram.svg

Paardensport is een van de olympische sporten die beoefend worden tijdens de Olympische Jeugdzomerspelen 2010 in Singapore. De competitie loopt van 18 tot en met 24 augustus in het Singapore Turf Club Riding Centre. Er worden alleen wedstrijden in het springen georganiseerd. Er zijn twee onderdelen: individueel en team. De zes deelnemende teams worden gevormd per continent (Afrika, Australazië, Azië, Europa, Noord- en Zuid-Amerika).

Deelnemers[bewerken]

De deelnemers moeten in 1992 of 1993 geboren zijn. Het aantal deelnemers is door het IOC op 30 gesteld.[1] Per land mag maximaal één ruiter mee doen. Aan alle ruiters moeten een bepaald minimumniveau hebben.

Het gastland mag één ruiter inschrijven. Acht landen worden voorafgaand aan de kwalificatiewedstrijden door het IOC en de Fédération Équestre Internationale aangewezen waarbij er voor werd gezorgd dat uiteindelijk elk land ten minste vier sporters kon laten deelnemen aan de Jeugdspelen.[2] De overige landen moeten een plaats verdiend tijdens continentale (kwalificatie)toernooien. Het aantal plaatsen dat voor elk continent beschikbaar is, waarbij onderscheid wordt gemaakt in Noord-Amerika met de Caraïben en Zuid-Amerika, is vijf, inclusief de al eerder aangewezen landen. Voor het geval een continent de vijf plaatsen niet kan invullen, heeft het IOC regels opgesteld om een vervangend land van een ander continent aan te wijzen.

Bovendien geldt dat per land het totale aantal sporters, bekeken over alle individuele sporten en het basketbal tijdens deze Jeugdspelen, is beperkt tot 70.

Opzet wedstrijden[bewerken]

Elke ruiter krijgt per loting een paard toegewezen. Met dit paard moet zowel in de individuele als teamwedstrijd worden gesprongen. Bij de individuele wedstrijd springt elke ruiter twee ronden. Bij de teamwedstrijd vormt elk continent een team dat uit maximaal vijf ruiters bestaat. Er worden twee ronden gesprongen waarbij per ronde de beste drie resultaten tellen.

Kalender[bewerken]

Augustus 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Paardensport 1 1
       Competitie        Finale

Medailles[bewerken]

Discipline Goud Zilver Brons
Individueel Vlag van Uruguay URU Marcelo Chirico Vlag van Colombia COL Mario Gamboa Vlag van Saoedi-Arabië KSA Dalma Rushdi Malhas
Team
Vlag van België BEL
Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR
Vlag van Italië ITA
Vlag van Polen POL
Vlag van Zwitserland SUI
Europa
Nicola Philippaerts
Carian Scudamore
Valentina Isoard]
Wojciech Dahlke
Martin Fuchs

Vlag van Australië AUS
Vlag van China CHN
Vlag van Hongkong HKG
Vlag van Nieuw-Zeeland NZL
Vlag van Oman OMA
Australazië
Thomas McDermott
Xu Zhengyang
Jasmine Zin Man Lai
Jake Lambert
Sultan Al Tooqi

Vlag van Algerije ALG
Vlag van Egypte EGY
Vlag van Libië LBA
Vlag van Zuid-Afrika RSA
Vlag van Zimbabwe ZIM
Afrika
Zakaria Hamici
Mohamed Abdalla
Abduladim Mlitan
Samantha McIntosh
Yara Hanssen

Medailleklassement[bewerken]

 Plaats  Land NOC Goud Goud Zilver Zilver Brons Brons Totaal
1 Vlag van Uruguay Uruguay URU 1 0 0 1
2 Vlag van Colombia Colombia COL 0 1 0 1
3 Vlag van Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië KSA 0 0 1 1
- Gemengde landenteams MIX 1 1 1 3
Totaal 2 2 2 6

Externe links[bewerken]