Padvinder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Padvinders was de verzamelnaam voor alle leden van de Nederlandse openbare scoutingorganisatie voor jongens De Nederlandse Padvinders (NPV) en haar voorgangers: De Nederlandse Padvindersorganisatie (NPO), de Nederlandse Padvindersbond (NPB) en de Christelijke Padvinders Organisatie (CPO). Dat konden onder andere kabouters, welpen, verkenners, gidsen, explo's, voortrekkers, leiders, bestuur zijn. Bij de Nederlandse Katholieke Scoutingorganisatie voor jongens, de Katholieke Verkenners, werd deze naam niet gebruikt. Padvinders werd voor 1973 ook wel gebruikt om alle jongens die lid waren van een Scoutingorganisatie aan te duiden. Na de fusie van alle Scoutingorganisaties voor jongens en meisjes in Nederland tot Scouting Nederland in 1973 was er geen aparte naam meer voor een Scoutinglid. De naam padvinders wordt binnen Scouting in Nederland tegenwoordig niet meer gebruikt, behalve als padvindsters bij sommige meisjesgroepen.

Buiten bij enkele groepen zoals de "Padvinders van Sint-Stanislas" (SGV: A1508S) werd de term als germanisme in België nooit gebruikt en spreekt men er verder alleen maar van verkenners of scouts.

Herkomst naam[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland kwam in 1910 het boekje Op! Hollandsche Jongens naar Buiten geschreven door W.J. van Hoytema uitgegeven door Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (NBLO) uit. Dit was een Nederlandse bewerking voor gymnastiekleraren van het boek Scouting for boys van Robert Baden-Powell. Het boekje was bedoeld om buiten sporten te bevorderen en leden te werven voor de NBLO, maar al snel vormden zich buiten de NBLO groepjes kinderen die zich verkenners noemden, net zoals de functie in het Nederlandse leger. Omdat de boerenoorlog (1880-1902) nog vers in het geheugen lag, had men nog afkeer van alles wat Engels was en zeker van een Engelse held uit de boerenoorlog zoals Baden-Powell. Dus ontwikkelden de landelijke scoutingorganisaties, die even later ontstonden, een eigen Nederlands alternatief spel onder de naam Padvinders. Al snel bleek het originele Engelse spel beter te werken dan wat in Nederland verzonnen was en ging men in de jaren twintig geleidelijk over op het originele spel, maar de naam Padvinders bleef wel gehandhaafd. De naam Verkenners werd gebruikt door de Katholieke groepen toen die in 1937 een eigen scoutingorganisatie begonnen.

Het woord padvinder heeft een Engels equivalent, t.w. 'Pathfinder', nog heden ten dage in gebruik. In Arnhem werd in 1911 de vereniging De Arnhemsche Padverkenners opgericht. De naam bleef gehandhaafd tot na het opgaan in Scouting Nederland en het spel werd (door hopman Blom, de oprichter) geheel op basis van BP's ideeën gespeeld. De term padvinder werd niet uit het Duits geleend. Ook volgens het Duitse etymologische woordenboek van Pfeifer is de jeugdorganisatie in 1907 in Engeland gesticht en in 1911 in Duitsland, en heeft het Duits de naam als vertaling overgenomen van de titel van de roman van Cooper The Pathfinder uit 1840.

Oorlogsjaren[bewerken | brontekst bewerken]

Op 2 april 1941 werd de padvinderij door de Duitsers verboden. Vanaf dat moment kwamen veel padvinders, die zich nu woudlopers noemden, nog wel bijeen, maar niet meer in uniform en niet meer in hun eigen clubhuis. In 1943 vielen de groepen uiteen. Enkelen werden als werkkrachten in kampen ondergebracht, anderen doken onder. In het laatste oorlogsjaar hielpen veel padvinders het verzet. Zij werkten als boodschappen- en koeriersdienst en hielpen de Binnenlandse Strijdkrachten met de voedselvoorziening. Ook werden zij ingeschakeld door de Jeugdhulpdienst. In juni 1945 kwamen de padvinders weer normaal bijeen.

Bezwaren en kritiek[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw hadden sommige ouders er bezwaar tegen dat hun kinderen lid zouden worden van de padvinderij, onder andere omdat ze van mening waren dat de beweging een militaristisch karakter had. Dit karakter dacht men te vinden in de uniformen, in de vlaggen en in de discipline die de kinderen zou worden aangeleerd. Een ander vooroordeel was dat onkerkelijke kinderen geen lid zouden mogen worden, maar dat was al sinds de jaren dertig geen probleem meer bij de NPV.

Padvinder tegenwoordig[bewerken | brontekst bewerken]

Het grootste deel van de leden van Scouting Nederland stelt het niet op prijs om als padvinder aangeduid te worden, hoewel dit soms wel in de media gebeurt. Doordat de padvinderij ooit een van de bekendste scoutingorganisties in Nederland was, gebruiken veel ouderen de term nog steeds om naar scouting in het algemeen te verwijzen, hoewel dit gebruik altijd al onjuist is geweest. De term wordt door leden onderling als geuzennaam gebruikt.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het artikel Padvinders op scoutpedia.nl, 2 april 2006 & 3 april 2008