Pakoeboewono I van Soerakarta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Pakoeboewono I van Soerakarta, voluit "Z.H. Sampeyan Dalam ingkang Sinuhun Kanjeng Susuhanan Ratu Prabhu Pakoe Boewoeno I Senapati ing Alaga Ngah 'Abdu'l-Rahman Saiyid ud-din Panatagama [Sunan Puger], soesoehoenan van Mataram), later de eerste soesoehoenan van Soerakarta" geheten, (geboren in de Kraton Plered in Jogjakarta in 1648 - 22 februari 1719 in Kartasura) was een Javaans vorst die bij de gratie van de VOC mocht regeren over Soerakarta. Als prins was zijn naam Radin Mas Drajat en als kroonprins heette hij "Pangeran Puger". Toen het ooit zo machtige tweede rijk van Mataram (Mataram II) uiteenviel installeerden de Nederlanders, die zich als koningmakers en scheidsrechters in het conflict opwierpen, hem op 19 juni 1704 in Semarang als feodaal heer van een nieuw rijk dat Soerakarta ging heten. Hij regeerde als Pakoeboewono I van Soerakarta van 1704 tot 1719. De kroning met de keizerskroon van Soerakarta vond in 1705 plaats.

Hij is de laatste vorst van Mataram en de eerste van de dertien regerende soesoehoenans van Soerakarta uit het Huis Kartasoera, afstammelingen van de eens machtige soesoehoenans van Mataram. Met zijn meerdere vrouwen had hij 22 wettige nakomelingen[1].

Opvolging[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Referenties[bewerken]

  • Miksic, John (general ed.), et al. (2006) Karaton Surakarta. A look into the court of Surakarta Hadiningrat, central Java (First published: 'By the will of His Serene Highness Paku Buwono XII'. Surakarta: Yayasan Pawiyatan Kabudayan Karaton Surakarta, 2004) Marshall Cavendish Editions Singapore ISBN 981-261-226-2