Palazzo Venezia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Palazzo Venezia, links aan het Piazza Venezia

Het Palazzo Venezia is een paleis in de Italiaanse hoofdstad Rome aan het Piazza Venezia.

Geschiedenis[bewerken]

Dit Romeinse paleis werd gebouwd voor kardinaal Pietro Barbo, de latere Paus Paulus II. Met de bouw werd begonnen in 1455, over de architect is veel gespeculeerd, er werd gedacht aan Giuliano da Maiano, Bernardo Rosselino en Leon Battista Alberti, maar uiteindelijk bleek de echte architect Francesco del Borgo te zijn. Het gebouw is een van de eerste grote renaissancistische gebouwen in Rome. Het deed dienst als de ambassade van de Republiek Venetië. Gedurende de 19e eeuw werd het gebouw gebruikt als zetel voor de Oostenrijkse ambassadeur. In 1917, tijdens de Eerste Wereldoorlog, nam de Italiaanse regering het paleis weer over.

Ten tijde van het fascisme in Italië had Benito Mussolini zijn kantoor gevestigd in het Palazzo Venezia en hield op het balkon aan het Piazza Venezia toespraken.

Tegenwoordig is het Museo di Palazzo Venezia gehuisvest in het paleis.

Kunstwerken[bewerken]

Dit museum bezit onder andere kunstwerken uit de middeleeuwen en renaissance. In de Sala Regia (Koningszaal) zijn Italiaanse, Vlaamse en Duitse wandtapijten te bezichtigen en een grote wapencollectie uit de 10e tot de 16de eeuw. Daarnaast kan men ook het beeld "De bewening van Christus" van Jacob Corneliszoon Cobaert bezichtigen in de Sala Altoviti en twee bronzen beelden, de doedelzakspeler en de reiziger van Jean Boulogne in de beeldenzaal. Ook een schilderij, "portret van een vrouw" door François Duquesnoy bevindt zich in het gebouw.