Panamahoed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een panamahoed
Het weven van de hoeden

Een panamahoed is de benaming van een specifieke hoed. Panamahoeden worden gemaakt van gevlochten bladeren van de Carludovica palmata.

Heden ten dage worden de meeste hoeden gemaakt in Cuenca. De hoeden worden nog steeds met de hand gemaakt maar zijn toch goedkoop omdat de productie slechts een dag of twee in beslag neemt.

De beste hoeden worden echter geweven in Montecristi. Deze hebben de hoogste weefdichtheid en gaan een leven lang mee. Het duurt vele maanden om zo'n kwaliteitshoed te maken en daardoor zijn Montecristi-panamahoeden nogal prijzig.

Anders dan de naam doet vermoeden komt de panamahoed niet uit Panama, maar uit de provincie Manabí in Ecuador. De Ecuadoranen noemen hun hoeden dan ook geen panamahoed. In Ecuador zijn dit "sombreros de paja toquilla", of "hoeden van toquillastro".

Er zijn enkele redenen te benoemen voor de naam panamahoed:

  1. De hoeden werden oorspronkelijk (ca. 1850) vanuit Ecuador naar Panama vervoerd om van daaruit naar Europa verscheept te worden.
  2. Toen aan het einde van de 19e eeuw begonnen werd met de aanleg van het Panamakanaal hadden de werkers behoefte aan een zonwerend hoofddeksel. De welbekende foto van 16 november 1906, waar president Theodore Roosevelt een strohoed met zwarte band draagt, zorgde voor wereldwijde bekendheid van de panamahoed.