Pandemie (spel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pandemie
Deskohraní 190909 - Pandemic.jpg
Aantal spelers 2-4
Leeftijd + 10
Voorbereidingstijd 10 minuten
Speelduur 45 - 60 minuten
Uitgever Z-Man Games, QWG
Auteur Matt Leacock
Vormgever Régis Moulun
Onderscheidingen GAMES Magazine – Best New Family Game – 2009

Golden Geek Award – Best Expansion – 2009
Gouden Ludo

Pandemie is een zogenaamd coöperatief bordspel. Hierbij spelen de spelers mét in plaats van tegen elkaar om een gemeenschappelijk doel te bereiken. De tegenstander is hierbij het spel zelf. De auteur van het spel is Matt Leacock en wordt door Z-Man Games, QWG uitgegeven. Het is spel is vanaf 10 jaar en met 2-4 spelers te spelen. Spelduur is 45 tot 60 minuten.

Verhaal[bewerken]

De spelers zijn de leden van een team dat ten strijde trekt tegen dodelijke ziektes. Het team reist over de hele wereld om de verschillende infecties te bestrijden. De spelers moeten samenwerken. Elke speler moet zijn individuele specialiteiten gebruiken. De klok tikt verder, terwijl de verspreiding van de ziekten steeds sneller gaat. Lukt het om alle geneesmiddelen op tijd te ontdekken en zo de pandemie te stoppen?

Onderdelen en Voorbereiding[bewerken]

 • 5 rollenkaarten met 5 bijhorende pionnen.
 • 6 onderzoeksstations
 • 6 fiches: 4 medicijnfiches, 1 uitbraakfiche en 1 besmettingsgraadfiche
 • 96 ziekteblokjes, 24 van elke kleur (rood, geel, blauw, zwart)
 • 59 spelerskaarten, waaronder stedenkaarten, 6 epidemiekaarten en 5 gebeurteniskaarten
 • 48 besmettingskaarten
 • 4 overzichtkaarten met verschillende acties

Geef elke speler 1 rollenkaart en plaats zijn overeenkomende pion in Atlanta. Leg de overblijvende kaarten en pionnen terug in de doos. Naast de pionnen wordt er ook één onderzoeksstation in Atlanta geplaatst. De andere stations zet je naast het bord. Vervolgens plaats je het uitbraakfiche op het vakje O in het uitbraakspoor. Ook plaats je het besmettingsgraadfiche op het eerste vakje (het meest linkse) van het uitbraakspoor. De 4 medicijnfiches leg je naast het bord in de buurt van het gebied van ontdekte medicijnen.
Daarna sorteer je de ziekteblokjes per kleur en leg ze naast het bord. Haal de 6 epidemiekaarten uit de stapel met spelerskaarten en leg ze even opzij. De andere spelerskaarten schud je door elkaar (ook de gebeurteniskaarten) en deel ze gesloten.

 • 4 spelers: 2 kaarten elk
 • 3 spelers: 3 kaarten elk
 • 2 spelers: 4 kaarten elk

De overgebleven spelerskaarten verdeel je nu in verschillende stapels (ongeveer even groot) afhankelijk van hoe moeilijk je het wilt maken.

 • Beginners: 4 stapels
 • Normaal: 5 stapels
 • Heldhaftig: 6 stapels

Steek nu één epidemiekaart door elke stapel. De eventueel overgebleven kaarten leg je in de doos. Nu moet je de verschillende stapels op elkaar leggen. De grootste komt van boven te liggen. Leg de volledige stapel om het bord op de aangegeven plaats. (rechts onderaan) Ook de besmettingskaarten leg je op de aangegeven plaats op het bord. (rechts bovenaan) Ten slotte gaan we de eerste ziekteblokjes op het bord plaatsen. Trek 3 besmettingskaarten en leg ze op op de bijhorende aflegplaats. Leg voor iedere kaart 3 blokjes in de kleur van de kaart op iedere afgebeelde stad. Herhaal dit met nog eens 3 kaarten, maar leg nu maar 2 blokjes op iedere stad. Herhaal dit voor een laatste keer maar nu leg je maar 1 blokje op elke stad.

De Regels[bewerken]

Een spelbeurt bestaat uit 3 verschillende fases.

 • 4 acties uitvoeren
 • 2 kaarten trekken
 • Besmetting uitvoeren

In Pandemie draait het om samenwerking en communicatie. Doch, de spelers mogen hun kaarten niet laten zien aan anderen. Men kan elkaar wel vertellen welke kaarten men heeft. Ook mag men in alle omstandigheden beide aflegstapels (met spelerskaarten en besmettingskaarten) bekijken.

Acties[bewerken]

Naast de basisacties (acties om je te verplaatsen) en speciale acties heeft iedere speler ook een rol gekregen. Elke rol heeft speciale voordelen. (zie verder bij rollen) In het totaal mag men elke beurt maximum 4 acties uitvoeren. De speler mag zelf kiezen welke hij uitvoert en in welke volgorde.

Basisacties[bewerken]

Er zijn 4 mogelijkheden om je pion te verplaatsen.

 • Reizen: De pion verplaatsen naar een aangrenzende stad. Aangrenzende steden zijn verbonden met een rode lijn. Rode lijnen die van het bord verdwijnen komen uit aan de andere kant van het bord.
 • Rechtstreekse vlucht: Speel een kaart uit je hand en zet je pion in de afgebeelde stad. Leg de kaart af.
 • Chartervlucht: Speel de kaart die hoort bij de stad waar je pion zich momenteel bevindt, en verplaats hem naar een stad naar keuze. Leg de kaart af.
 • Pendelvlucht: Als je pion zich in een stad bevindt waar ook een onderzoekstation staat, mag je hem naar een andere stad met een onderzoekstation verplaatsen. (zie verder voor het bouwen van een station)

Andere acties[bewerken]

Naast de acties om je pion te verplaatsen zijn er ook speciale acties.

 • Bouw een onderszoeksstation: Speel de kaart die overeenkomt met de stad waar je pion zich bevindt en plaats er een onderzoekstation uit de voorraad. Leg de kaart af. Als de voorraad onderzoeksstations naast het bord uitgeput is, mag je een onderszoeksstation van het bord kiezen en verplaatsen naar de plaats waar je pion staat.
 • Ontwikkel een medicijn: Als je pion zich in een stad met een onderzoekstation bevindt mag je 5 kaarten met dezelfde kleur afleggen om de overeenkomstige ziekte te genezen. Neem het medicijnfiche van desbetreffende kleur en leg het met de flaconzijde naar boven. Leg de 5 kaarten af.
 • Behandel een ziekte: Verwijder een ziekteblokje van de stad waar je pion staat. Je betaalt 1 actie per blokje dat je wilt verwijderen. Leg het blokje terug in de voorraad. Als de spelers een medicijn ontwikkeld hebben, verwijder dan alle blokjes van een ziekte (kleur) uit de stad voor 1 actie in plaats van één blokje.
Wanneer voor een ziekte een medicijn ontwikkeld is en alle ziekteblokjes van deze ziekte zijn van het bord verwijderd, mag het medicijnfiche van deze ziekte op de kant met de zonsondergang gedraaid worden. Vanaf dit moment hebben kaarten van deze kleur geen effect meer tijdens het uitvoeren de besmetting. (zie besmetting uitvoeren)
 • Kennis uitwisselen: Hierbij kan je een kaart geven aan een medespeler. Het overgeven van elke kaart kost 1 actie. Beide spelers moeten met hun pion in dezelfde stad staan die op de kaart staat die wordt uitgewisseld.

Rollen[bewerken]

Elke speler heeft een rol met speciale mogelijkheden.

 • Opzichter: Je mag voor 1 actie een onderzoeksstation bouwen op je huidige locatie. Verder mag je 1 keer per beurt, wanneer je bij een onderzoeksstation staat, voor 1 actie een willekeurige kaart afleggen om naar een stad naar keuze te reizen.
 • Wetenschapper: Je hebt slechts 4 kaarten van dezelfde kleur nodig om een medicijn te ontwikkelen.
 • Arts: Je mag alle blokjes verwijderen van een kleur wanneer je een stad behandelt in plaats van één. Als er voor een kleur een medicijn ontwikkeld is mag je alle blokjes verwijderen zonder dat dat een actie kost.
 • Onderzoeker: Je mag voor 1 actie per kaart kaarten uit je hand aan een andere speler geven. De pionnen moeten zich nog steeds in dezelfde stad bevinden, maar je mag nu een willekeurige stadskaart doorgeven.
 • Coördinator: Je mag in je beurt de pionnen van je medespelers verplaatsen, alsof ze van jezelf zijn. Je mag een pion naar keuze voor 1 actie naar een stad verplaatsen waar zich al een pion bevindt.

Kaarten trekken[bewerken]

Na het uitvoeren van acties moet de speler 2 spelerskaarten trekken. Als hier een epidemiekaart bij zit, neemt hij die niet in de hand maar moet hij deze uitvoeren. (zie epidemie) Kan hij geen kaarten meer trekken omdat de stapel op is eindigt het spel. (zie einde van het spel)

Bijzondere gebeurteniskaarten[bewerken]

In de stapel met spelerskaarten zitten ook enkele bijzondere gebeurteniskaarten. Bij het trekken van zo'n gebeurtenis neem je de kaart gewoon in je hand zoals de stedenkaarten. De gebeurteniskaarten daarentegen kunnen op ieder moment gespeeld worden, ook in de beurt van een medespeler. Als je een gebeurteniskaart speelt voer je onmiddellijk de instructies op de kaart uit. Dit kost geen actie. Deze kaarten zijn een extra hulpmiddel voor de spelers om het spel te winnen.

Handlimiet[bewerken]

Spelers mogen maximaal 7 kaarten in hun hand hebben. Als een speler meer kaarten in zijn hand krijgt door kaarten te ontvangen van een andere speler of door het trekken van handkaarten op het einde van zijn beurt, moet hij onmiddellijk kaarten op de aflegstapel leggen totdat hij terug 7 kaarten in zijn hand heeft. Het spelen van een bijzonder gebeurtenis is uiteraard ook toegestaan.

Epidemieën[bewerken]

Als je een epidemiekaart trekt neem je deze niet in je hand maar voer je onmiddellijk de stappen op de kaart uit.
1. Verhoog de besmettingsgraad: Verplaats het besmettingsgraadfiche een vakje naar rechts op het besmettingsgraadspoor. (De gevolgen ervan kun je vinden bij besmetting uitvoeren)
2. Besmetting: Neem de onderste kaart van de stapel besmettingskaarten en leg 3 blokjes op de afgebeelde stad. Leg de kaart vervolgens op de afleg stapel.
3. Verhoog de ernst van de besmetting: Schud de aflegstapel met besmettingskaarten en leg deze dan boven op de trekstapel met besmettingskaarten. Niet schudden door de aflegstapel!

De Besmetting uitvoeren[bewerken]

Als laatste deel van je beurt ga je steden besmetten. Je trekt het aantal besmettingskaarten dat de besmettingsgraad aangeeft. In het begin van het spel zijn dit er 2. Voer de kaarten uit in de volgorde waarin je ze trekt. Bij elke kaart leg je één blokje in de desbetreffende stad in de desbetreffende kleur. Leg geen blokjes in een stad als de ziekte (kleur) is uitgeroeid. (zie behandel ziekte) Heeft een stad 3 blokjes van dezelfde kleur, dan zou je nu een vierde blokje van dezelfde kleur in de stad moeten leggen. In plaats van dit vierde blokje te leggen vindt er een uitbraak plaats.(zie verder bij uitbraken) Na het uitvoeren van de besmetting is volgende speler aan de beurt.

Uitbraken[bewerken]

Een uitbraak vindt plaats als een speler een blokje moet plaatsen in een stad, waarvan er van die soort al drie liggen. Nu moet dit vierde blokje niet gelegd worden, maar in de plaats wordt er in elke aangrenzende stad een extra blokje van deze kleur bijgelegd. Als er nu in van deze aangrenzende steden een vierde blokje komt, vindt er ook daar een uitbraak plaats. In een zogenaamde kettingreactie kan elke stad maar één keer uitbreken per beurt, dus de uitbraak keert deze beurt niet meer terug in deze stad. Hierna verplaats je het uitbraakfiche per uitbraak één vakje omlaag. Wanneer het fiche de doodskop bereikt, of wanneer de blokjes van een bepaalde kleur op zijn eindigt het spel (zie hiervoor einde van het spel)

Einde van het spel[bewerken]

Nederlaag[bewerken]

De spelers verliezen gezamenlijk als een van de volgende dingen gebeuren.

 • Een speler moet ziekteblokjes van een bepaalde kleur op het bord plaatsen. Maar van die kleur liggen er geen meer in de voorraad.
 • De achtste uitbraak vindt plaats. Het uitbraak-fiche bereikt het schedelhoofdsymbool op het uitbraakspoor.
 • Een speler kan niet meer genoeg spelerskaarten in zijn hand nemen.

Overwinning[bewerken]

De spelers winnen direct gezamenlijk het spel als alle vier de ziektes zijn te genezen. De spelers hoeven geen ziektes meer uit te roeien in iedere besmette stad om te winnen. Zodra het vierde en laatste geneesmiddel is gevonden is het spel afgelopen en heb je gewonnen. Het uitroeien helpt je dus. Maar heeft verder geen invloed op winst of verlies.