Pareto-principe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Paretoprincipe)
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Paretoprincipe, in de volksmond ook wel de 80-20-regel genoemd, is een economische regel die geconstateerd werd door Vilfredo Pareto zijn eerste paper "Cours d'économie politique" uit 1906[1]. Hij stelde vast dat 80% van de bezittingen in Italië in handen was van 20% van de Italiaanse bevolking. De bedrijfsadviseur Joseph M. Juran populariseerde deze term. Het paretoprincipe is tevens nauw verbonden met de Pareto-efficiëntie.

Algemeen[bewerken]

Deze regel is door Joseph Juran veralgemeend, en hij ontdekte dat de 80-20-verhouding op heel veel aspecten toepasbaar is. De veralgemeende regel beschrijft dat 80% van de uitkomsten verklaard kan worden door 20% van de oorzaken. Zo kan in een schoolklas 20% van de kinderen 80% van het lawaai veroorzaken, terwijl in de chemische industrie 20% van de processen 80% van de uitstoot veroorzaakt. Door dit te weten kan men de efficiëntie van de probleemaanpak verhogen, door zich meteen op die 20% te richten. Dit principe werd door Shainin en Keki Bhote verder uitgewerkt en toegepast: door zich te richten op de variabele die de grootste invloed heeft, kan men een probleem efficiënt aanpakken.

In de media komt het paretoprincipe onder de aandacht bij internetblogs: 80% van de mensen bezoekt 20% van de blogs. Evenzo wordt van gecompliceerde software (zoals tekstverwerkers, spreadsheets, e.d.) gezegd dat 80% van de gebruikers 20% van de functionaliteit gebruikt. Niet altijd zijn dergelijke uitspraken gebaseerd op onderzoek.

Kritiek[bewerken]

Kritiek op dit paretoprincipe is dat het hier een versimpeling van de werkelijkheid betreft. Er is geen onderliggende wetmatigheid die suggereert dat 20% van de mensen 80% van de middelen dient te beheersen. In veel economische systemen is dit dan ook niet het geval; zo zijn er economieën die veel gelijkmatiger verdeeld zijn (bijvoorbeeld de economieën van Scandinavische landen) dan wel die veel ongelijkmatiger verdeeld zijn (bijvoorbeeld de economie van Brazilië of de Verenigde Staten). Evenmin is er een wetmatigheid die voorschrijft dat 20% van de oorzaken 80% van de gevolgen bewerkstelligt. Het kan evengoed zijn dat 40% van de oorzaken 70% van de gevolgen realiseert. De kritiek stelt dan ook dat gevonden verbanden dienen te worden beschouwd als toevalligheden, dan wel het gevolg zijn van selectieve waarneming of van „beeldend taalgebruik”.

Zie ook[bewerken]

Noot[bewerken]

  1. (fr) Pareto, Vilfredo. Cours d'économie politique. Vol. 1. Librairie Droz, 1964.
  2. (en) A Unified Framework for the Pareto Law and Matthew Effect using Scale-Free Networks