Nationale Vergadering (Djibouti)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Parlement van Djibouti)
Nationale Vergadering van Djibouti
Wetgevend orgaan van Djibouti
Algemene informatie
Opgericht in 1977
Aantal leden 65
Ontmoetingsplaats Djibouti
Huidige legislatuur (2018 - 2023)
Voorzitter Mohamed Ali Houmed (UMP)
Andere
Website www.assemblee-nationale.dj/
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Nationale Vergadering (Arabisch: الجمعية الوطنية, Al-jameiat Al-watania; Frans: Assemblée nationale) is het eenkamerparlement van Djibouti en bestaat uit 65 leden die worden gekozen voor een periode van vijf jaar. De verkiezingen vinden plaats op basis van het stelsel van evenredige vertegenwoordiging.

De Union pour la majorité présidentielle (UMP) vormt met 57 zetels de grootste fractie in de Nationale Vergadering. De voornaamste partij binnen de UMP is de Rassemblement populaire pour le progrès, de partij die al sinds het jaar van de onafhankelijkheid, 1977, het land regeert en in de periode 1980-1992 de enige toegelaten partij was. De oppositie wordt gevormd door de Union djiboutienne pour la démocratie et la justice-Parti djiboutien pour le développement (UDJ-PDD) met 7 zetels en de Centre des démocrates unifiés (CDU) met een zetel. Voorzitter van de Nationale Vergadering is Mohamed Ali Houmed van de regerende UMP.

Tijdens de periode van autonomie van Frankrijk (1967-1977) droeg de wetgevende macht de naam Kamer van Afgevaardigden (Chambre des députés).

De Nationale Vergadering is sinds 2013 gehuisvest in een nieuw opgeleverd gebouw dat geheel gefinancierd is door fondsen uit Iran.[1] Het gebouw staat in de hoofdstad, Djibouti-Stad.

Zetelverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Zetelverdeling na de verkiezingen van 2018
 Coalition UDJ-PDD (7)
 CDU (1)
Het nieuwe parlementsgebouw in Djibouti-Stad, in gebruik vanaf 2013
Het oude parlementsgebouw, in gebruik tot 2013