Naar inhoud springen

Parti démocratique de la Côte d'Ivoire

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Democratische Partij van Ivoorkust - Afrikaanse Democratische Groepering
Parti démocratique de la Côte d'Ivoire - Rassemblement démocratique africain
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Personen
Partijleider Philippe Cowppli-Bony
Zetels
Zetels 77/255
Geschiedenis
Opgericht 9 april 1946
Algemene gegevens
Actief in Ivoorkust
Hoofdkantoor Abidjan
Richting Centrumrechts
Ideologie Nationalisme
Conservatisme
Conservatief-liberalisme
Panafrikanisme
Kleuren Groen
Internationale organisatie Rassemblement démocratique africain
Democratische Unie van Afrika
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Parti démocratique de la Côte d'Ivoire/ Rassemblement Démocratique Africain (PDCI/RDA, d.i. Democratische Partij van Ivoorkust/ Afrikaanse Democratische Groepering) was van 1960 tot 1988 de enige legale partij van Ivoorkust en van 1957 tot 1999 was de partij constant aan de macht.

De PDCI werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht door Ivoriaanse nationalisten die zelfbestuur eisten voor de toenmalige kolonie Ivoorkust die deel uitmaakte van Frans-West-Afrika. Op de PDCI gelijkende partijen werden door heel Frans-West-Afrika opgericht en aangesloten bij de door de rijke planter Felix Houphouët-Boigny opgerichte Rassemblement Démocratique Africain. De RDA streefde naar een autonoom (later onafhankelijk) federaal West-Afrika.

In 1958 verkreeg Ivoorkust autonomie met de secretaris-generaal van de PDCI, Auguste Denise als premier. In 1960 werd Ivoorkust onafhankelijk en werd PDCI/RDA voorzitter Felix Houphouët-Boigny tot president van Ivoorkust benoemd. Na Ivoorkust verkregen meerdere koloniën van Frans-West-Afrika onafhankelijkheid. De West-Afrikaanse federatie bleef echter een dode letter.

Na het overlijden van Houphouët-Boigny in 1993 werd Henri Conan Bédié, eveneens lid van de PDCI/RDA, president van Ivoorkust. Hij kwam bij een staatsgreep in december 1999 ten val en week uit naar het buitenland. Na 2010 werkte de PDCI aanvankelijk samen met president Ouattara, maar het kwam tot een breuk. Bij de verkiezingen van 2020 was Conan Bédié aanvankelijk weer kandidaat, maar met de rest van de oppositie trok hij zich terug wegens gebrek van vertrouwen in de onafhankelijkheid van de kiescommissie.

Prominente PDCI leden

[bewerken | brontekst bewerken]