Parti démocratique de la Côte d'Ivoire

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Parti démocratique de la Côte d'Ivoire/ Rassemblement Démocratique Africain (PDCI/RDA, d.i. Democratische Partij van Ivoorkust/ Afrikaanse Democratische Groepering) was van 1960 tot 1988 de enige legale partij van Ivoorkust en van 1957 tot 1999 was de partij constant aan de macht.

De PDCI werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht door Ivooriaanse nationalisten die zelfbestuur eisten voor de toenmalige kolonie Ivoorkust die deel uitmaakte van Frans-West-Afrika. Op de PDCI gelijkende partijen werden door heel Frans-West-Afrika opgericht en aangesloten bij de door de rijke planter Felix Houphouët-Boigny opgerichte Rassemblement Démocratique Africain. De RDA streefde naar een autonoom (later onafhankelijk) federaal West-Afrika.

In 1958 verkreeg Ivoorkust autonomie met de secretaris-generaal van de PDCI, Auguste Denise als premier. In 1960 werd Ivoorkust onafhankelijk en werd PDCI/RDA voorzitter Felix Houphouët-Boigny tot president van Ivoorkust benoemd. Na Ivoorkust verkregen meerdere koloniën van Frans-West-Afrika onafhankelijkheid. De West-Afrikaanse federatie bleef echter een dode letter.

Na het overlijden van Houphouët-Boigny in 1993 werd Henri Conan Bédié, eveneens lid van de PDCI/RDA, president van Ivoorkust. Hij kwam bij een staatsgreep in december 1999 ten val en week uit naar het buitenland. Sinds 1999 is de PDCI niet meer aan de macht.

Prominente PDCI leden[bewerken]

Zie ook[bewerken]