Patchpanel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een patchpanel

Een patchpanel is een paneel met een groot aantal aansluitbussen, waarop met patchkabels tijdelijke of permanente verbindingen kunnen worden gemaakt.

Een vroege uitvoering van een patchpanel treft men aan in een handbediende telefooncentrale. Een telefoniste maakt daarop een verbinding tussen twee abonnees die met elkaar willen spreken. Deze verbinding bestaat alleen gedurende de duur van het telefoongesprek.

Modern gebruik voorziet in specifieke afmetingen die passen in een 19 inchrek.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Patchpanelen in een patchkast

In moderne kantoorgebouwen bevindt zich een patchkast met panelen voor het maken van telefoon- en netwerkverbindingen. In elke werkruimte bevinden zich een aantal contactdozen met RJ-45-stekkers. Deze zijn verbonden met de stekkers op het centrale patchpanel. De aansluitingen van de huistelefooncentrale en het internet eindigen ook op het patchpanel. Bij het patchpanel horen een groot aantal RJ-45-kabels met een variabele lengte. Wil men ergens een telefoon of computer aansluiten en verbinden met apparatuur elders in het gebouw, dan hoeft men enkel een verbinding te maken tussen twee jacks op het patchpanel. access points voor Wi-Fi kunnen eveneens samen in de patchkast komen, en vormen zo een onderdeel van de netwerkinfrastructuur.

In een geluidsstudio wordt ook gebruikgemaakt van patchpanels om apparaten met elkaar te verbinden.

Voor vrijwel elke soort signaaltype is schakelapparatuur beschikbaar voor patchpanels. Enkele voorbeelden zijn analoge en digitale video en audio, maar ook RF (kabel tv), MIDI, telefoon, netwerk en elektrisch.