Naar inhoud springen

Patrick Rothfuss

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Patrick Rothfuss

Patrick James Rothfuss (Madison, Wisconsin, 6 juni 1973) is een Amerikaans schrijver van fantasy en een collegedocent. Hij is het bekendst door de serie The Kingkiller Chronicle, dat door verschillende uitgeverijen werd geweigerd vooraleer het eerste deel, De Naam van de Wind, in 2007 door DAW/Penguin werd gepubliceerd.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Patrick Rothfuss werd geboren in Madison, Wisconsin, en groeide op als een enthousiast lezer, ook al omdat het weer in zijn regio bar slecht was en hij geen televisie had. In 1991 ging hij studeren aan de Universiteit van Wisconsin-Stevens Point. Oorspronkelijk wilde hij studeren voor chemisch ingenieur, maar hij veranderde van gedachten en ging voor klinische psychologie.

In 1999 studeerde Rothfuss af in Engels. Na het ontvangen van zijn MA aan de Washington State University keerde hij twee jaar later terug om in Stevens Point les te geven.

Rothfuss' eerste boek, The Song of Flame and Thunder, werd door meerdere uitgeverijen geweigerd. In 2002 won hij wel de Writers of the Fure 2002 Second Quarter-competitie met The Road to Levinshir, een fragment van dit boek. Rothfuss werd uiteindelijk door DAW Books gecontracteerd, waarna het boek in drie werd opgesplitst en getiteld The Kingkiller Chronicle. Het eerste deel, De Naam van de Wind, werd gepubliceerd in april 2007. Het won onder meer een Quil Award voor beste fantasy/sciencefictionboek. Het verscheen ook op de New York Times-bestsellerslijst.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

The Kingkiller Chronicle

Oorspronkelijk behoorde deze serie tot het lange verhaal van The Song of Flame and Thunder, maar het werd om contractuele redenen in drie delen opgesplitst. De naam van de serie werd ook gewijzigd om verwarring met Een Lied van IJs en Vuur van George R.R. Martin te voorkomen. De serie is de autobiografie van een musicus, tovenaar en avonturier genaamd Kvothe.

Andere werken

  • 2008 - The Road to Levinshir
  • 2010 - The Adventures of the Princess and Mr. Whiffle
  • 2015 - The Slow Regard of Silent Things

The Adventures of the Princess and Mr. Whiffle is een horrorparodie op de sprookjes van de Gebroeders Grimm en draait rond een naamloze prinses en haar teddybeer, Mr. Whiffle, en een mysterieus monster dat onder haar bed leeft. Het boek eindigt op drie individuele manieren, elk nog duisterder dan het voorafgaande. Het boek is duidelijk niet voor kinderen bedoeld; sommige exemplaren dragen dan ook een zilveren sticker met het gezicht van Mr. Whiffle en de tekst "This shit is not for children. Seriously."

Prijzen en eerbetuigingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2002 - Writers of the Future
  • 2007 - Quil Award
  • 2007 - Best Book of the Year

Interviews[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]