Naar inhoud springen

Paul Frissen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door InternetArchiveBot (overleg | bijdragen) op 8 nov 2017 om 01:28. (1 (onbereikbare) links aangepast en 0 gemarkeerd als onbereikbaar #IABot (v1.6))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

P.H.A (Paul) Frissen (Puth 1955) is hoogleraar Bestuurskunde aan de School voor Politiek en Bestuur van de Universiteit van Tilburg (UvT). Hij is ook Decaan van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) en lid van het adviesorgaan Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO).

Hij promoveerde in 1989 cum laude op het proefschrift Bureaucratische cultuur en informatisering. Dit proefschrift leverde hem de Samsom H.D. Tjeenk Willink prijs 1985-1989 en de G.A. van Poeljeprijs 1989 van de Vereniging voor Bestuurskunde op.

Paul Frissen houdt zich bezig met analyses van de moderne staat versus de postmoderne netwerksamenleving en de plaats die moderne informatietechnologie, en met name internet, daarin inneemt. Daarin neemt hij afscheid van de verouderde beschouwing van de staat als centraal sturend orgaan. Hij uit zich sceptisch over de resultaten van overheidsbemoeienis vooral ook de toenemende overheidsbemoeienis tot achter de voordeur.

In zijn boek De staat van verschil bekritiseert hij het gecentraliseerde gelijkheidsdenken waarop de moderne staat zich baseert ten koste van een effectiever denken over de decentraal heersende macht van het verschil. Dit zou betere uitgangspunten creëren voor het reorganiseren van de verzorgingsstaat.

Bibliografie

  • P.H.A. Frissen, De Staat, De Balie, Amsterdam 2002
  • De Staat van Verschil, een kritiek van de gelijkheid, Van Gennep, Amsterdam, 2007
  • De Fatale Staat, over de politiek noodzakelijke verzoening met tragiek, Van Gennep, Amsterdam, 2013
  • Het geheim van de laatste staat. Kritiek van de transparantie, Uitgeverij Boom, Amsterdam, 2016

Trivia

  • Frissen refereert in zijn wetenschappelijk werk aan omschrijvingen uit Wikipedialemma's.