Paul de Pidoll

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Paul de Pidoll
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Paul Franz Carl von Pidoll zu Quintenbach
Geboren Luxemburg-Stad, 3 april 1882
Overleden Biscarrosse, 6 december 1954
Geboorteland Luxemburg
Beroep(en) graficus, kunstschilder
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Illustratie voor Hélène, dialogue lyrique (1932)

Paul de Pidoll, eigenlijk Paul Franz Carl Freiherr von Pidoll zu Quintenbach (Luxemburg-Stad, 3 april 1882Biscarrosse, 6 december 1954), was een Luxemburgs graficus en kunstschilder.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Paul de Pidoll was een zoon van de Oostenrijkse schilder Karl Freiherr von Pidoll (1847-1901) en de Luxemburgse jonkvrouwe Marguerite Fernande Marie von Scherff (1851–1941).[1][2] Hij bezocht het Joachimsthalsches Gymnasium in Berlijn en volgde een opleiding tot ingenieur.[3] Pidoll trok in de Eerste Wereldoorlog naar Parijs, waar hij schilderles kreeg van historieschilder Fernand Sabatté. Hij trouwde in 1917 met textielontwerpster Andrée Maybaun-Mulder. Vanwege haar Joodse afkomst werd ze in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd en omgebracht in Theresiënstadt.

Pidoll schilderde in olieverf en aquarel, later legde hij zich vooral toe op het maken van houtsnedes en boekillustraties. In 1929 haalde hij de tweede prijs op de Salon des Artistes Français. Hij werd geportretteerd door de Luxemburgse beeldhouwer Auguste Trémont kennen, die hem op doek en in brons vastlegde. Trémont toonde zijn buste van Pidoll onder andere op de Salon de l'Automobile (1933) in Parijs en de Salon du CAL (1936).[4]

Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde Pidoll naar Biscarosse, waar hij in 1945 hertrouwde. Hij overleed op 72-jarige leeftijd.

Enkele werken[bewerken | brontekst bewerken]