Naar inhoud springen

Peegie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Peegie
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land België
Werk
Beroep venter
Persoonlijk
Woonplaats Roeselare
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Peegie is de hoofdpersoon in de boeken van Willem Denys. Peegie ontstond in de fantasie op de Nieuwmarkt in Roeselare, België. Deze verhalen werden van generatie op generatie doorgegeven.

Achiel Denys, de vader van Willem, schreef veel van deze verhalen in zijn "calpinske" en vertelde ze op veel plaatsen, onder andere aan Roeselare-vluchtelingen die de stad moesten verlaten en onderdak moesten zoeken na het Offensief van 1918. Willem Denys werkte deze verhalen verder uit.

Peegie en de Nieuwmarters[bewerken | brontekst bewerken]

Peegie woonde op de Nieuwmarkt in Roeselare. De Nieuwmarters wonen vlakbij de Sint-Michielskerk, in het westen van de stad. Lange tijd leefden zij op een heel aparte manier. Ze kennen elkaar heel goed en als ze weten wie Tarzan en Tanite en Sissen zijn, is dat genoeg. Voor de rest heeft er niemand zaken mee, zeker niet de politiecommissaris en de inspecteur.

Nieuwmarkters zijn bereisd en erg onafhankelijk. Ze kennen en eren hun voorouders. Dit kun je zien aan de prachtige grafstenen op het Oud Kerkhof, die de mensen al vele jaren poetsen en opblinken.

De vrouwen zorgen ervoor dat hun huizen proper zijn. De mannen zijn stoer naar buiten maar ze aanvaarden en ondergaan de wil van hun vrouwen. De mannen doorkruisen al jaren het hele land en reizen zelfs tot in het verre Lourdes. Het zijn sluwe maar eerlijke verkopers. Peegie verkoopt schoensmeer.

Als ze weer thuisgekomen voor kermis Roeselare is het een groot feest! In De Beurs, een danszaal, ontmoeten de Antnetjies de Peegies. En zodra er een bruiloft aankomt, is het een groot feest. De schoenwinkels, de naaisters en de traiteurs weten dat alleen het beste en het mooiste goed genoeg is. Ze versieren de kerk met een bed van bloemen, met baldakijnen en rode lopers. Het mag al kosten wat het wil, want zoals de Nieuwmarkters vieren kan het niemand. "De decaan moet leven," zeggen ze.

Standbeeld[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1982 staat er een standbeeld van Peegie op de Botermarkt in Roeselare. Het werd in 1976 gemaakt door Jef Claerhout in opdracht van Gilbert Bonte, een van de organisatoren van Scoutsival. Het stond eerst in zijn tuin, en dan op de binnenkoer van het stadhuis.

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

  • Peegie in zyn oapejoaren, Willem Denys.
  • Peegie, zyn triem deur 't leevn, Willem Denys.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]