Naar inhoud springen

Peer Steinbrück

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door InternetArchiveBot (overleg | bijdragen) op 21 okt 2017 om 10:13. (1 (onbereikbare) links aangepast en 0 gemarkeerd als onbereikbaar #IABot (v1.6beta))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Peer Steinbrück

Peer Steinbrück (Hamburg, 10 januari 1947) is een Duits politicus van de SPD. Hij was van 22 november 2005 tot 27 oktober 2009 minister van Financiën in het bondskabinet-Merkel I. Sinds september 2012 is hij lijsttrekker (Kanzlerkandidat) van de sociaaldemocraten voor de Bondsdagverkiezingen van 2013.

Steinbrück is deelstaatminister van Sleeswijk-Holstein alsmede deelstaatsecretaris van Sleeswijk-Holstein geweest. Daarna zat hij van 2000 tot 2005 in de Landdag van Noordrijn-Westfalen en was hij vanaf 2002 minister-president van Noordrijn-Westfalen. In mei 2005 leed hij met zijn SPD echter een verkiezingsnederlaag en moest hij aftreden.

Bij de vorming van de "Grote Coalitie" in september 2005 werd hij naar Berlijn gehaald voor de sleutelpost van Financiën. Sinds de SPD-nederlaag van 2009 heeft hij zitting in de Bondsdag.

Steinbrück is econoom en geldt binnen de SPD als pragmatisch en economisch eerder liberaal. Desondanks of juist daarom hebben op 28 september 2012 de SPD-leiders besloten om Steinbrück de lijsttrekker voor de verkiezingen van 2013 te maken. Kort na zijn uitverkiezing raakte hij in opspraak door een artikel in Der Spiegel over zijn vele betaalde nevenactiviteiten. Hij is commissaris bij een groot staalbedrijf (Thyssenkrupp), bestuurslid van de voetbalclub Borussia Dortmund, schrijver van boeken en spreker in het exclusieve circuit. Volgens Der Spiegel schnabbelde Steinbrück zo in de afgelopen vier jaar een vermogen van acht ton bijeen naast zijn reguliere inkomen van 12.000 Euro per maand (8000 salaris en 4000 onkostenvergoeding) als lid van de Bondsdag, waar hij zich zelden vertoont.[1]

Kanselierskandidaat zijnde heeft Steinbrück zijn betaalde optredens opgegeven maar bleef in de kritiek voor omstreden uitspraken. Zijn campagne werd als uiterst ongelukkig en niet zeer professioneel bekritiseerd. Vooral een foto, waarop hij met opgestoken middelvinger te zien is, leverde hem veel kritiek op.[2]

Externe link