Pensioenfonds Zorg en Welzijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn
Oprichting 1969
Sleutelfiguren P.J.C. Borgdorff (directeur Bestuursbureau) Hans Alders (voorzitter bestuur)
Hoofdkantoor Zeist
Producten pensioenen
Website www.pfzw.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) (tot 1 januari 2008 PGGM) is een Nederlands pensioenfonds. Het werd op 19 juni 1969 opgericht als PGGM (Pensioenfonds voor de Gezondheid, Geestelijke en Maatschappelijke belangen) om één pensioen als uniforme arbeidsvoorwaarde te realiseren voor de hele sector zorg en welzijn en om zo te zorgen dat pensioen geen concurrerende factor zou worden. In de loop der jaren zijn diverse pensioenfondsen die voor de sector werkzaam waren opgegaan in PGGM. Dat waren onder meer het katholieke pensioenfonds (PKI), het pensioenfonds zonder religieuze achtergrond (PVM) en het pensioenfonds voor diaconessen. Het pensioenfonds is in 1970 verplicht gesteld voor de ziekenhuizen en verpleeghuizen. Later zijn in de loop der jaren de overige sectoren opgegaan in PGGM. Het is sinds 1972 in Zeist gehuisvest.

Per 1 januari 2008 is de uitvoering van de pensioenen van het pensioenfonds afgesplitst. De uitvoeringsorganisatie ging apart verder als PGGM N.V. en de ledencoöperatie PGGM&Co. De belangrijkste reden hiervoor was dat pensioenfondsen geen aanvullende producten mogen aanbieden. Ook is het voor PGGM N.V. nu mogelijk om de uitvoering voor andere pensioenfondsen op zich te nemen.

Omvang[bewerken]

Eind 2014 telde het Pensioenfonds Zorg en Welzijn ruim 22.000 aangesloten werkgevers (dit zijn de organisaties waarvan de werknemers automatisch deelnemer worden), 1,2 miljoen premiebetalende deelnemers, 1 miljoen gewezen deelnemers (mensen die inmiddels niet meer of in een andere sector werken) en 369.000 gepensioneerden. Het pensioenfonds had eind 2014 een beleggingsportefeuille van ongeveer €161 miljard. Hiermee is het qua aantallen deelnemers het grootste pensioenfonds van Nederland en qua belegd vermogen de tweede. Het staat in de top 5 van Europa en in de top 10 van de wereld.

Structuur[bewerken]

Pensioenfonds Zorg en Welzijn is een stichting, die bestuurd wordt door zes vakbondsvertegenwoordigers en zes werkgeversvertegenwoordigers uit de sector zorg en welzijn. Het bestuur wordt voorgezeten door een onafhankelijk voorzitter. Binnen de werknemersgeleding is ook de door gepensioneerden verkozen bestuurslid opgenomen. De Raad van Toezicht zie toe op het functioneren van het bestuur. Daarnaast kent het bestuur een adviesorgaan De Pensionraad bestaande uit 45 personen komende vanuit werkgevers, deelnemers en gepensioneerden.