Percy Jackson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Percy Jackson is het hoofdpersonage in de reeks Percy Jackson en de Olympiërs (dikwijls ingekort tot Percy Jackson, één van de hoofdpersonages uit de vervolgserie Helden van Olympus en een personage in "The Trials of Apollo", alle drie geschreven door Rick Riordan. In het eerste boek van Percy Jackson, De Bliksemdief is Percy twaalf jaar oud.

Beschrijving van het personage[bewerken]

Percy is een halfgod, een jongen die geboren is uit een menselijke (sterfelijke) moeder en een (onsterfelijke) god: in zijn geval is dat Poseidon. (Het is wel zo dat er ook vrouwelijke godinnenmoeders en mannelijke mensenvaders zijn.) Doordat Poseidon zijn vader is, heeft Percy speciale, goddelijke krachten die er onder andere voor zorgen dat hij zich vrij in water kan bewegen, hij in water kan ademen, hij water uit een rivier kan laten omhoogkomen of zelfs tsunami's veroorzaken. Omdat Poseidon ook god van de paarden is, heeft Percy ook "macht" over paarden, pegasussen e.d. Door zijn goddelijke krachten worden er echter ook monsters tot hem aangetrokken die hem willen vermoorden.

Percy verblijft, sinds hij weet heeft van zijn halfgoddelijkheid, tijdens de zomer in Kamp Halfbloed, op Long Island in New York. Dat is een kamp waar andere halfgoden zoals hij zitten. In het eerste boek leert hij daar Annabeth Chase kennen (en Grover, een sater). Hoewel de eerste kennismaking wat stroef is (zeker als blijkt dat Poseidon Percy's vader is), worden ze later vrienden en uiteindelijk, aan het einde van de reeks, hebben ze een relatie met elkaar. (Die relatie wordt vooral door Athena, de moeder van Annabeth, afgekeurd, omdat zij en Poseidon elkaar haten.)

Boeken met Percy Jackson[bewerken]

Percy Jackson en de Olympiërs[bewerken]

De helden van Olympus[bewerken]

De kronieken van familie Kane[bewerken]

  • The Son of Sobek
  • The Staff of Serapis
  • The Crown of Ptolemy

De beproevingen van Apollo[bewerken]

  • Het verborgen orakel