Pero Tafur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pero Tafurs handtekening (reproductie)

Pero Tafur was ridder, koopman, schrijver en reiziger. Rond 1410 is hij in de stad Córdoba in Castilië geboren. Omstreeks 1484/87 is hij gestorven.

Leven[bewerken]

Dankzij de reisverslagen van Pero Tafur hebben wij een betere kijk op het late middeleeuwse leven. Zo maakte hij o.a. verslagen over de handel en over het dagelijkse leven. Vanaf ca. 1434 bezocht hij vele plaatsen rond de Middellandse Zee zoals Marokko, Egypte, Rodos, Cyprus, Tenedos en Byzantium. Rond 1437/38 bezocht hij het midden van Europa zoals het Heilige Roomse Rijk, Frankrijk en de Lage Landen.

In de Lage Landen was hij vooral onder de indruk van Antwerpen. Hij schreef daarover het volgende: Ik heb de jaarmarkten van Genève, Frankfurt en Medina in Castilië gezien, maar allen tezamen kunnen deze nog niet vergeleken worden met Antwerpen. Verder viel het hem op dat er veel nationaliteiten in de stad rondliepen. Naast Antwerpen bezocht hij ook Nijmegen, waar hij voor een korte tijd bij de hertog Arnold van Gelre verbleef.

In 1453/54 bundelde hij al zijn reiservaringen in het boek Andanças e viajes de Pero Tafur por diversas partes del mundo avidos (De reizen van Pero Tafor over de verschillende delen van de wereld). Hoewel er een gerucht gaat dat Tafor dit boek geschreven had om zijn naambekendheid te vergroten, werd het pas in 1874 uitgeven.

Zie ook[bewerken]